Home > Rally > Divers > Rally: Anton Dupan in Le Touquet

Rally: Anton Dupan in Le Touquet

Vrijdag en zaterdag werd in het Noorden van Frankrijk de Rallye du Touquet gereden. Benoit Verlinde en Anton Dupan begonnen er hun seizoen met de Ford Fiesta R2 “Junior”.

Helaas werd anderhalve week voor de wedstrijd bekend dat ze niet langer toegelaten werden in het Franse Junior kampioenschap. Ze kregen dan ook het startnummer 128, ver in het startveld dus. De verkenning maakten al snel duidelijk dat het parcours er verraderlijk bij lag, met hier en daar veel water. Op de shakedown werd al snel het goeie gevoel in de auto en nota’s gevonden naar enkele maanden zonder rally. De eerste lus op vrijdag werd dan ook met vertrouwen gestart op een grotendeels droog parcours. Helaas werd tijdens die eerste 4 proeven, 2 maal de auto voor hen ingehaald.

Anton vertelt: “Zowel op KP2 als KP4 haalden we een auto in, die telkens geen plaats maakte. De tweede maal zaten we er een kilometer of 3 achter… Verder ging het wel goeie tijden vergeleken met de andere Juniors die een veel betere startpositie hadden. De tweede lus kregen we 2 minuten waardoor we niemand meer inhaalden. Maar tegenover de andere Juniors moesten we 2 extra proeven in het donker afwerken. Uiteindelijk waren we 53ste algemeen en 12 de Junior na dag 1, niet slecht gezien de omstandigheden.

Op zaterdag stonden nog 2x 5 proeven op het programma. Het grootste deel van de dag viel er (mot)regen over de proeven. Dit maakte de proeven enorm verraderlijk. De bandenkeuze was echter verre van ideaal. “We vertrokken op niet-opgesneden banden, een grote fout.”, blikt Benoit terug. “De apps die we hadden geraadpleegd voorspelden weinig regen, de realiteit bleek anders. Ondanks dat konden we toch een goed tempo aanhouden. We waren sneller dan de meeste R2s en konden ons mannetje staan tussen de Juniors. De proeven waren een slagveld met her en der wagens die van de baan gegaan waren. Na de eerste lus stonden we al 39 ste en 9 de Junior.

Voor de laatste lus werden opgesneden banden opgelegd en groeide het vertrouwen. Helaas ging het even mis op KP16. Benoit en Anton schoven even in een veld en verloren bijna 2 minuten. Ondanks dit foutje schoven ze toch nog op naar de 32 ste plaats algemeen en 7 de bij de Juniors. Anton: “Ondanks het foutje en nog enkele warme momentjes, zijn we super tevreden met het resultaat. Er eindigen wel enkele juniors voor ons, maar we eindigen bijvoorbeeld wel voor alle andere R2 wagens. Een 32ste plaats op 139 starters was iets waar we nooit op hadden durven dromen.”

Er zal echter niet verder gereden worden in Frankrijk. Doordat Benoit niet meer wordt toegelaten in het Franse Junior Kampioenschap heeft het geen zin om nog in Frankrijk te gaan rijden. Het programma voor de rest van het jaar zal dan ook in functie staan van het project met MRF. Voorlopig staat dit programma uiteraard (en volkomen terecht) “on hold” door de problemen met het Corona virus. Zodra dit achter de rug is, kunnen we bekijken wat onze volgende wedstrijd wordt!

(persbericht)