Home > #Hoofdnieuws > F1 road to Austria 2020: McLaren

F1 road to Austria 2020: McLaren

Foto ©: McLaren

Komende zondag, 5 juli is het eindelijk zover, dan gaat het nieuwe F1-seizoen van start. De opener van het nieuwe seizoen is nu de GP van Oostenrijk, op de Red Bull Ring in Spielberg. Om u goed op weg te zetten voor het nieuwe seizoen, maken we bij Autosportwereld.be van elk team een voorbeschouwing. Vandaag is het McLaren van Norris en Sainz aan de beurt.

Vorig jaar was McLaren het beste team na Red Bull, Ferrari en Mercedes. Er was nog een groot verschil tussen de top drie en het middenveld, maar het verschil lijkt kleiner geworden na de testen. McLaren mikt nu op het podium en rekent daarvoor op Carlos Sainz en Lando Norris. Het team is alleen maar tevreden met de vierde plek en hoopt eigenlijk op meer.

McLaren tijdens de testdagen:

Het was al jaren geleden dat McLaren zo succesvol is geweest tijdens de testen. Het team met de basis in Woking, Verenigd Koninkrijk, had na de twee testweken meer dan 800 rondjes gereden, wat goed was voor de derde plek. Ook teambaas Andreas Seidl zag dat het goed was: “Het waren goede testweken voor het team. We hebben nieuwe updates aan de wagen toegevoegd en alles verliep zoals het moest. Door de verschillende omstandigheden (wind en regen) hebben we onze wagen op alle vlakken kunnen testen. We gaan naar Melbourne met het gevoel dat we klaar zijn voor het nieuwe seizoen en dat is nodig want het wordt zeker een spannende strijd in het middenveld.”

Een vleugje geschiedenis:

In 1964, in tijden dat F1 rijders zich nog met andere zaken bezighielden dan marketing en simulator-rijden, maar echte wonderdokters waren, zag het team van Nieuw-Zeelander Bruce McLaren het licht. Eerst als “privé” team met wagens van andere constructeurs, maar vanaf Monaco 1966 met een eigen constructie. De eerste zege van Bruce McLaren in de eigen wagen volgde twee jaar later, in een race buiten kampioenschap op Brands Hatch. Na zijn dood, een ongeval met een sportwagen tijdens een testdag in 1970, ging het team verder en werd een van de topteams op de grid. Emerson Fittipaldi in 1974 en James Hunt in 1976 werden wereldkampioen. In 1980 fusioneerden ze met het F2 team van Ron Dennis en brak een bijzonder succesrijke periode aan met de MP4 (McLaren Project 4). Die begon met de wereldtitels van Niki Lauda (1984) en Alain Prost (1985) en liep door tot het dubbelkampioenschap van Mika Hakkinen (1998 en 1999).

Sinds het jaar 2000 werd slechts één wereldtitel gewonnen: in 2008 was het Lewis Hamilton die de (voorlopige) laatste titel voor McLaren heeft binnengehaald. Het team kan bogen op een geschiedenis waar heel wat bekende GP-winnaars en wereldkampioenen een naam voor zichzelf maakten: Emerson Fittipaldi, Ayrton Senna, Mika Hakkinen, en Lewis Hamilton zijn enkele van die rijders. McLaren deemsterde de laatste jaren wat weg, en was lang niet meer zo succesvol als vroeger. Het dieptepunt was er in 2017 toen beide rijders (Fernando Alonso en Stoffel Vandoorne) 16de en 17de eindigden in het kampioenschap. Sinds vorig seizoen gaat het weer beter met het team, dit jaar hoopt McLaren de kloof met de top te dichten.

Onze mening:

McLaren werd vorig seizoen overtuigend vierde bij de constructeurs. In het klassement eindigde Sainz zelfs als zesde. De beide rijders reden regelmatig in de punten, met in Brazilië zelfs een podiumplek voor de Spanjaard. De voorsprong op de rest van het middenveld is voor een stuk verdwenen, maar ook McLaren heeft tijdens de testen stappen vooruit gezet. Zij zullen volgens ons nog steeds het te kloppen team zijn voor die vierde plek, maar er komt stevige concurrentie.

De rijders van McLaren:

De Spanjaard geven we hier het voordeel omdat hij regelmatig was tijdens het seizoen en dertien keer in de Q3 kon komen. Sainz had bijna dubbel zoveel punt als Norris. Voor de jonge Brit was 2019 nog maar zijn eerste seizoen en hij heeft toch al enkele flitsen van zijn talent kunnen laten zien. Tijdens de kwalificaties eindigden twee ploegmaats meestal in elkaars buurt, maar tijdens presteerde Sainz iets beter. Het belooft een spannende strijd te worden tussen de twee rijders van McLaren.

You may also like
Formule E Diriyah: Rookie Jake Hughes verzilverdt eerst pole in FE
Mercedes brengt hulde aan de F1-wagen
F1 2023: wie stelt wanneer voor?
Vaarwel 2022, op naar een spetterend 2023!