Home > Moto > MotoGP > MotoGP Qatar: Suzuki en Roberts verzorgen spektakel

MotoGP Qatar: Suzuki en Roberts verzorgen spektakel

De fans van de MotoGP weekends weten het natuurlijk al langer: in Moto2 en Moto3 is het soms zenuwslopend spannend en zijn de verschillen miniem. In afwezigheid van de MotoGP topklasse maakten de “lagere” klassen hun reputatie helemaal waar

(foto: ©motogp.com)

Het was verrassend genoeg de jonge Amerikaan Joe Roberts (American Racing Team), die met een nieuw Moto2 baanrecord op vrijdag tijdens de vrije trainingen toch referenties als Marco Bezzecchi (SKY Racing Team VR46) en Luca Marini (SKY Racing Team VR46) afhield in de Moto2. Luhti was de beste in de eerste sessie, Canet in de derde, maar niemand kwam meer aan de tijd van 1’58″421 die Roberts zette in de tweede vrije training. Sam Lowes, die teveel last had van zijn schouder, gaf forfait voor de wedstrijd.

Minder dan een duizendste in Moto2

Het was de vraag of Roberts dit zou kunnen herhalen in de kwalificaties. De “oude” Marcel Schrötter dook, vanuit Q1, al onmiddellijk onder het pas gevestigde record van Roberts. Daarna leek Marini, in een teamspel met Bezzecchi, aan het langste eind te trekken. Maar uiteindelijk deed Roberts het opnieuw. In zijn eigen stijl, helemaal op zijn eentje, ging hij naaar 1’57″136… de exact zelfde tijd als Marini! Het verschil diende gezocht te worden in de kommacijfers achter de duizendsten van een seconde. Roberts haalde daarmee de eerste “Amerikaanse” pole binnen in tien jaar, voor het American Racing Team dan nog! Achter Roberts staan Luca Marini Sky VR46) en Ennea Bastianini (Italtrans) op de eerste rij.

0.008 in Moto3

In Moto3 waren de dingen in wezen veel duidelijker. Het gebeurt immers niet zo dikwijls maar Tatsuki Suzuki (SIC58) zette al in zijn eerste run een 2’04″815 neer en dat was een tijd die niemand meer zou breken. Raul Fernandez (KTM Ajo) kwam nog het dichtst in de buurt met zijn laatste poging maar diende zich voor acht duizendste gewonnen te geven… Albert Arenas (Aspar) vervolledigt morgen de eerste rij.