Home > VAS > Regularity > VAS: terugblik Gitter Regularity

VAS: terugblik Gitter Regularity

De Gitter Regularity, in de marge van de Rally van Haspengouw, was de opener van het VAS Regionale kampioenschap in de discipline. We kregen een mooi duel tussen routiniers, dat mogen we toch zeggen!

Het blijft voor vele rallyliefhebbers een vreemde gebeurtenis: de passage van de regularity-deelnemers. Er zijn concurrenten die een dwarse passage neerzetten, er kan al eens een duw op de gaspedaal vanaf, maar opgelet… Het is geen snelheidswedstrijd! Er dienen gemiddelden te worden gerespecteerd en de controles, die zijn overal mogelijk. Even “geflitst” worden, afwijken van de opgelegde gemiddelden of te vroeg voorbij een controlepost komen: het levert allemaal strafpunten op.

Het is dus een spel dat anders dient gespeeld te worden. De routiniers weten dat maar al te goed. Sander en Paul Van den Wyngaert, Luc en Tasha Van den Bogerd, Kenny en Mario Leys… Het zijn toch namen die de regularity-volgers bekend in de oren klinken. Ook al zijn de onderscheiden leden van de equipes soms van de jongsten in de autosport, toch kunnen we de “ploegen” op zich tot de routiniers rekenen. De regelmatigheidstrajecten volgden de klassementsproeven van de rally. Op de KP’s 1, 3, 5 en 7 werden geheime sekondencontroles geïnstalleerd. Het was dus zaak om zeker daar niet in de fout te gaan. Sander en Paul Van den Wyngaert openden met de VW Corrado en een foutloze score maar Luc en Tasha Van den Bogerd (Daihatsu Rocky) en de broers Kenny en Mario Leys (Opel Astra) bleven aanklampen. Na de middag maakten de stortregens het allemaal nog net iets moeilijker. Op klassementsproef 4 (en bijgevolg ook KP8) diende de start zelfs 190 meter te worden verplaatst omdat een hardnekkige, diepe plas water niet weg te krijgen was. Op een steeds vettiger en natter wordend parcours kwam het uiteindelijk naar op een duel tussen het vader en zoon duo, de regerend kampioenen Paul en Sander Van den Wyngaert en het broederduo Kenny en Mario Leys. De Opel Corsa die straks zou af zijn, het was iets waar zowel Kenny als Mario al vorig jaar over spraken. Uiteindelijk bracht het hen hun zege, voor de Van den Wyngaerts en voor Sebastien Maertens en Raymond Verbeeck, die in de beginfase ook al goed vooraan meestreden.

Het VAS Regularity kampioenschap is van start. Het is nu lang wachten tot de Sezoens Regularity in mei voor het vervolg van deze strijd. En het bewijs dat regularity ondanks alles in de lift blijft zitten was het feit dat de organisatie van de VAS een 95% kregen als cijfer op hun evaluatie…

Kenny en Mario Leys

Mario Leys, winnaar Gitter Regularity, co-piloot:
Bedankt broer voor de super dag in zeer moeilijke en vettige omstandigheden. Dit bewijst nogmaals dat je wel degelijk aan een stuur kan draaien!
Van den Wyngaert Sander, 2de Gitter Regularity:
“Niettegenstaande ik pas 2,5 jaar meedraai in de Regularity-carrousel moet ik toch toegeven dat, ondanks een puike organisatie in een prachtige streek, deze proef ons niet super uitdaagt. Reden hiervoor zijn de lange rechte stukken en de vele haakse bochten. In de voorlaatste KP hebben wij het weggegeven en de GSK heeft ons gefnuikt. Ook de laatste KP verliep voor ons minder goed want de ruwe weersomstandigheden met wind en hagel zorgden ervoor dat het finishbord weggewaaid was. Conclusie 4 sec. aan ons broek. Maar al bij al proficiat aan de broers Leys, zij reden een fantastische wedstrijd.
Luc en Tasha Van den Bogerd, 5de Gitter Regularity
Een geweldig mooie streek, met lekker vettige wegen en tussendoor 3 reetjes die een kilometer lang met ons meeliepen. Zulke omstandigheden zijn natuurlijk niet erg bevorderlijk om de concentra tie te houden. Maar … het was puur amusement en wij houden er een goed gevoel aan over want het tweede deel reden we enkel en al leen voor de lol en op die manier konden we snoepjes uitdelen aan de stewards op het parkoers.

(persbericht met foto’s Bouvin Peter)