Home > #Hoofdnieuws > Formula Ford: Milan De Laet kiest een eigen weg

Formula Ford: Milan De Laet kiest een eigen weg

Foto ©: Facebook Milan De Laet

De bijna 17-jarige Milan De Laet zorgde afgelopen seizoen voor een titel in een eenzitterkampioenschap. Mogelijk is het u ontgaan en daarom spraken wij met de student Industriële ICT uit Haacht, tussen Mechelen en Leuven.

“Vorig seizoen werd ik inderdaad kampioen in de Trophée Formula Ford Kent in Frankrijk, dit jaar maak ik de overstap naar een gelijkaardig kampioenschap in Engeland. In Frankrijk reed ik met Old School Racing Team van Geoffroy Horion en Martial Chouvel, twee Belgen die in hun jonge jaren ook succesvol waren in de Formula Ford. In Engeland ga ik racen bij Oldfield Motorsport.”

Vreemd dat een jonge rijder eigenlijk kiest voor een klasse die niet meer actueel is?  

“Wel racen met een Formula Ford is heel basic rijden en je kan veel over de auto leren. Het is de perfecte instapklasse om te leren racen. De auto heeft geen vleugels dus leer je perfect de auto aanvoelen en heel belangrijk, het is ook nog betaalbaar. Ik zou natuurlijk graag hogerop klimmen, maar dat is niet makkelijk. Formule Ford is op zich al niet goedkoop.”

Formula Ford is dus echt nog een mooie klasse?

Ja en het is spijtig dat Formule Ford een vergeten klasse is. In België is er geen kampioenschap meer, dus moet je naar Frankrijk, Duitsland of Engeland. Je leert ook erg veel over het afstellen van een auto en dat is een prima basis voor zowat elke hogere klasse.”

Wat is de ambitie van een 16-jarige kampioen Formula Ford?

“Mijn ambitie… Ideaal zou ik graag F1 rijden, maar de weg is lang en moeilijk. Er zijn gelukkig veel andere mogelijkheden. GT’s, enduranceraces… Mijn doel is in elk geval om van racen mijn beroep te kunnen maken. Dit jaar zit er misschien een test met een LMP3-wagen aan te komen.”

Zou je niet graag voor eigen publiek rijden in België?

“Vorig jaar heb ik met het Franse kampioenschap in Zolder en in Spa gereden. Het raceweekend in Spa was overigens meteen de eerste keer dat ik daar reed. Ik heb er niet kunnen trainen, maar het was fantastisch. Dit jaar kan ik niet in eigen land rijden. De enige race van de Formula Ford in ons land is in Spa met het Franse kampioenschap, maar dat valt samen met mijn race in Donington.”

Wat zijn de ambities in 2020?

“Het Engelse kampioenschap gaat een stuk zwaarder zijn dan dat in Frankrijk. Er zijn veel jonge piloten, sommigen met jaren ervaring, die moeilijk te kloppen zijn. Ik denk dat ik ook een van de enige buitenlanders ben in dat kampioenschap. Mijn coach, Toon Bosmans, helpt mij al sinds ik ben beginnen outdoor karten toen ik 12 was. Als Belg is het niet gemakkelijk om aan de top te komen, maar ik ga er altijd 100% voor.”

Als Belg is het niet gemakkelijk om aan de top te komen, maar ik ga er altijd 100% voor