Vandaag verscheen in Het Laatste Nieuws een uitgebreid gesprek met Tom Colsoul, toch wel dé Belg in deze editie van de Dakar.
Foto: © Toyota
In de 41ste Dakar, die zondag van start gaat, is er één Belg die eruit springt. Landenaar Tom Colsoul zit naast de Nederlander Bernhard Ten Brinke. Het duo maakt deel uit van het officiële Toyota Gazoo team en begint in de beste omstandigheden aan deze rallyraid.
”Elk jaar proberen de organisatoren ons af te schrikken met hun commentaren over extreme navigatie en/of een zwaar parcours. Dat was ook dit jaar het geval” zegt Tom Colsoul. “Alleen is het zo dat David Castera met deze wedstrijd terug naar de roots van de Dakar wil en dat het wel eens zou kunnen kloppen wat er gezegd wordt. Of nu de eerste of de tweede week de moeilijkste wordt, is moeilijk te zeggen. Feit is dat de eerste drie dagen gereden worden op een terrein waar Fernando Alonso enkele weken geleden zijn eerste podium behaalde. Uit de commentaren van verschillende deelnemers valt af te leiden dat het verschrikkelijk moeilijk was met een wirwar van pistes en spreekwoordelijke valkuilen. De tweede week wordt dan weer loodzwaar met dadelijk na de rustdag de langste klassementsrit. Op drie dagen van het einde is er dan de marathonetappe en zelfs in de slotkilometers van de allerlaatste etappe wacht ons een moeilijke navigatie.”
”Een simpele analyse leert me dat we in de eerste week goed moeten navigeren om dan in de tweede week te voorkomen dat we vast komen te zitten. Maar eigenlijk is die analyse te kort door de bocht. Op het einde van het eerste deel van de marathonetappe, een kuitenbijter van 574 km, wacht ons 80 km duinen. Diezelfde duinen moeten we opnieuw overwinnen tijdens het tweede deel van de marathonetappe. Tussen beide ritten is er geen assistentie. Komt daar nog eens bij dat het al jaren geleden is dat er zoveel lange etappes gepland werden. Het valt af te wachten hoe mens en machine daarop zal reageren. Eén ding staat vast: dit wordt de mooiste en moeilijkste Dakar van de laatste jaren. Jammer dat er zo weinig Belgen aan de start staan, dit is een rally waar veel rijders die afhaakten om gevraagd hebben.”
Zaterdag is er tussen 16 uur en 22 uur de officiële podiumceremonie, waarna op zondag het echte werk begint. De deelnemers wachten 12 ritten en 7856 km, waarvan 5097 km tegen de tijd. De start in wordt aan de boorden van de Rode Zee in Jeddah gegeven. Eindigen doet de Dakar in Qiddiyah.