Home > #Hoofdnieuws > De eindejaarsvragen: Sam Dejonghe

De eindejaarsvragen: Sam Dejonghe

Afsluiten doen we onze reeks met Sam Dejonghe. Naast een snelle kerel is de Antwerpenaar een graag geziene gast die graag lacht. Hij start zijn antwoorden dan ook met een woordspeling…

Hoe was uw autosportjaar 2019?

Sam Dejonghe: “Het is voorbijgevlogen. Letterlijk dan, want ik zat zowat constant in de lucht (laatste flauwe mop van het jaar). Nee, 2019 was best goed. In 2018 focuste ik mij vooral op de development-rol bij Mahindra Racing, in de Formula E. Maar ik voelde dat ik dit jaar graag terug meer écht achter het stuur wilde zitten. Dat lukte met een gedeeltelijk seizoen in de ELMS (LMP3 & LMP2), Belcar en Fun Cup afgewisseld door coaching voor Curbstone en testdagen met Mahindra. Ik voelde mij terug meer piloot en dat deed deugd!”

Wat verwacht u van 2020?

“Ik ben erg blij mijn contract te hebben verlengd bij Mahindra Racing en nu als officiële test- en reservepiloot. Daarnaast aas ik op een fulltime zitje in de LMP2 en/of races in Japan. En het is leuk ook in 2020 bij Deldiche te blijven samen met Tom Boonen. Wel blijft het elk jaar knokken voor een goed zitje. Automotive in het algemeen zit op een kantelpunt (technologisch) en het is onduidelijk wat constructeurs met hun autosport-activiteiten gaan doen op korte termijn. Ik ben zelf iemand die steeds optimistisch blijft, maar, en dat geldt voor elke professionele piloot vandaag de dag, het wordt steeds uitdagender in autosportland. Maar wat zou het toch saai zijn met meer vrije zitjes dan piloten in de aanbieding (knipoog).”

Het moment van het autosportseizoen:

“Ik ben een vreselijke twijfelaar, maar, mijn LMP2 debuut op ons thuiscircuit van Spa-Francorchamps was wel erg mooi. Ook hier werd ik in ‘gesmeten’, met geen testing, maar toch was ik in de race met onze tragere Ligier even snel als de leiders. Knoerthard trappen met een rasechte racewagen op een rasecht circuit.  Het maakte racen in het algemeen, maar ook het circuit van Spa voor mij nóg mooier. De overwinning in de 25h Fun Cup blijft ook bij, want die stond toch wel hoog op het lijstje. En het jaar winnend afsluiten samen met Tom en de Deldiche familie in Paul Ricard was erg relaxed. Ik voelde mij zo constant en gefocust. Aan iedereen die er deel van uitmaakte, bedankt. En ook een dikke merci aan Autosportwereld om ons piloten een podium te geven om onze ervaringen te kunnen delen met iedereen die het lezen wil!”