Home > #Hoofdnieuws > F1 Brazilië: Verstappen lacht, Ferrari huilt

F1 Brazilië: Verstappen lacht, Ferrari huilt

Brazilië en zijn F1-wedstrijd, het is maar al te vaak een garantie op spektakel geweest. Herinner u de heroïsche zege van Ayrton Senna voor eigen publiek in 1991 of de 15 seconden WK-kroon van Felipe Massa, ook al voor eigen publiek in 2008. Ook deze editie van de wedstrijd in het sportgekke Zuid-Amerikaanse land was er één om in te kaderen. Max Verstappen won overtuigend zijn achtste GP uit zijn carrière en achter hem zagen we vooral de schitterende tweede plaats van Pierre Gasly en vooral het drama bij Ferrari.

Foto’s © : Jens Mommens

Honda en de circuits op grotere hoogte, het is al even een goede combinatie. Max Verstappen combineerde de kracht van zijn Honda-motor met een foutloze wedstrijd om voor de achtste maal in zijn carrière naar de zege te rijden. De Nederlander kroop heel even door het oog van de naald toen de Poolse veteraan Robert Kubica te vroeg van zijn pitstop vertrok. Verstappen aaide de pitmuur, moest weer voorbij Hamilton, maar maakte het schitterend af. De Nederlander van Red Bull springt zo naar de derde plek in het WK en dat op één GP Prix van het einde van het seizoen, over twee weken in Abu Dhabi. “Ik had een zeer amusante wedstrijd en heb dankzij een razendsnelle outlap na mijn pitstop mijn plek veilig gesteld. We wisten dat we erg snel waren op de rechte lijnen dit weekend en kon dus ook inhalen als het moest“, aldus Verstappen na de race. Red Bull rijdt race na race de kloof met de concurrentie dicht en mag met vertrouwen richting 2020.

Achter Verstappen klopte Pierre Gasly in de Toro Rosso de wereldkampioen Lewis Hamilton op de meet en dat voor amper vijf honderdsten van een seconde. De Fransman verloor halverwege het seizoen zijn zitje bij Red Bull, degradeerde naar het B-team, Toro Rosso, maar stond in Brazilië dus voor het eerst in zijn carrière op het podium. Het was het beste resultaat voor het team sinds de zege van ene Sebastian Vettel in 2008. Net voor het einde van de race tikte wereldkampioen Hamilton de revelatie van de race, Alex Albon nog van de baan. “Ik excuseer me bij Albon“, aldus de Britse Mercedes-rijder. “Het was volledig mijn fout. Ik gaf alles en dan neem je soms risico’s.” Lewis Hamilton raakte na de race zijn podium kwijt, want de wedstrijdleiding bedacht hem met een straf van vijf seconden na de aanrijding met Albon. Hierdoor schuift Carlos Sainz (McLaren) op naar zijn eerste podium uit zijn F1-carrière. Gasly en Sainz zijn overigens twee generatiegenoten van Stoffel Vandoorne…

Koningsdrama

Het meest beklijvende beeld van de GP van Brazilië F1 zal echter de aanrijding tussen de beide rijders van de Scuderia Ferrari blijven. Na de eerste van twee safety car interventies ging kroonprins Charles Leclerc voorbij aan Vettel en even later raakten de beide Italiaanse bolides elkaar. Over and out in een strijd op het scherpst van de snee, het doet ons denken aan de legendarische en dramatische duels tussen Gilles Villeneuve en Didier Pironi bij dezelfde Italiaanse renstal, of een decennium later de al even gespannen strijd tussen Nigel Mansell en Alain Prost. Ferrari heeft oplapwerk na deze wedstrijd, waarin de gezichten na het incident, nog voor de eerste reacties, boekdelen spraken. De sfeer in het rode kamp was dan ook niet goed. “Volgens mij heb ik een agressief, maar proper inhaalmanoeuvre uitgevoerd”, aldus Charles Leclerc. “Vettel heeft geprobeerd zijn plek weer in te nemen, kwam naar binnen en we raakten elkaar. Het is jammer dat het zo eindigt, maar teamorders waren niet voor mij niet nodig. Het is gebeurd en het is te betreuren en ik had liever dat Gasly zijn eerste podium op een andere manier behaalde. Ik had er bij willen staan.” Sebastian Vettel was ook gematigd in zijn verklaringen: “We hadden een beter resultaat moeten behalen. Ik denk ook niet dat hier teamorders waren nodig geweest.
Team Principal Mattia Binotto wilde ook niet echt reageren en hield het bij: “we zullen de zaken analyseren en bekijken met de rijders. Het is jammer voor het team dat dit gebeurt.