Home > Moto > Internationaal > WorldSBK: terugblik Qatar

WorldSBK: terugblik Qatar

Jonathan Rea sloot het World Superbike seizoen in stijl af. Met drie zeges (hij won ook de Superpole), en uiteraard de wereldtitel voor de teams die naar Kawasaki ging. Krummenacher haalde de titel bij de Supersports en in de kleinere klasse Supersport300 was de Spanjaard Gonzalez al kampioen sedert de vorige race.

foto’s: ©worldsbk.com

Jonathan Rea viste de strijd met zijn oude rivaal Bautista voor een laatste keer op, al had de Brit in de eerste race van het Qatar weekend vooral af te rekenen met Chaz Davies, mede-Brit en Ducati teamgenoot van Bautista. Maar de berekende Rea haalde zijn vijftiende zege van het seizoen binnen, maakte er meteen nummer zestien van door het winnen van de Superpole race. In de laatste race van het seizoen, duelleerde hij op zaterdag nog eens met Bautista en met Davies, zijn oude Ducati tegenstanders. Rea ging naar zijn zeventiende zege van het seizoen (op 39 races, als de superpole races worden meegeteld) en schonk aan Team Kawasaki de titel bij de constructeurs. Het Kawasaki succes werd volledig gemaakt door Pucetti Team Kawasaki, die de titel voor de “independents”, de privéteams, wonnen.

Krummenacher kampioen

In de Supersport (600cc) vocht de Fransman Cluzel een bijna hopeloze strijd. Hij moest winnen en dan nog tellen op tegenslag bij het Yamaha Bardahl Evan Bros.Team van Krummenacher en Caricasulo. Maar vanop pole lanceerde Cluzel zich aan kop en leken de omstandigheden in zijn voordeel te draaien. Krummenacher zakte terug, Caricasulo moets zich naar voren vechten. Maar Lucas Mahias (Kawasaki Team Pucetti), vroeger nog titelconcurrent van Cluzel, was niet van plan om zijn oude concurrent veel cadeau’s te doen, ging naar de leiding en de zege. Cluzel (GMT94 Yamaha) kwam als tweede over de lijn. Caricasulo kon nog naar een vierde plaats en sleepte Bardahl teamgenoot Krummenacher in zijn kielzog naar plaats vijf. In de eindafrekening raapte Randy Krummenacher genoeg punten om de wereldtitel te pakken in WorldSSP.


Deroue met kleinste verschil

Nederlanders Scott Deroue en Koen Meuffels maakten er in Qatar met één honderste van een seconde de dichtste finish van in de geschiedenis van de World Supersport 300cc. Het Madrileense wonderking Manuel Gonzalez (ParkinGo Kawasaki) had de titel al in handen sedert het vorige raceweekend eind september op Magny-Cours.

Welkom Barcelona, tot ziens Marco Melandri

Twee grote nieuwtjes in de marge van de wedstrijd in Qatar: er komt een manche het Circuit van Barcelona, en de Italiaanse ster Marco Melandri neemt afscheid na bijna 20 jaar in de motorsport. We komen hier later op terug.