Home > #Hoofdnieuws > WRC Spanje: Hyundai ijzersterk, Loeb voorbij Neuville

WRC Spanje: Hyundai ijzersterk, Loeb voorbij Neuville

Hyundai domineert in Spanje de WRC-debatten, maar waar iedereen Thierry Neuville zou verwacht hebben, is het de Franse ex-wereldkampioen Sébastien Loeb die de leiding in handen heeft. Thierry Neuville verspeelde de leiding in de voorlaatste haarspeldbocht van de slotproef, waar hij even doorschoof. Morgen start het tweede luik van de wedstrijd in Spanje, met zeven proeven op asfalt.

© Foto: WRC

Niemand had de machtsgreep van Hyundai in Spanje verwacht. Vanaf de tweede proef van de dag schoven de Koreanen naar voren, onder meer door de technische problemen van Sébastien Ogier. De Citroën van de Fransman was ook in de namiddag overigens niet echt top. “Ik ben niet meer gemotiveerd”, aldus de zesvoudige wereldkampioen… Verrassend genoeg is het die andere Franse wereldkampioen die na de eerste dag aan de leiding staat. Loeb startte wat aarzelend in de eerste twee proeven van de dag, maar won dan drie van de vier proeven. Of hoe de Franse vedette ook op onverhard nog steeds niets is verleerd. “Ik kan het amper geloven, maar we leiden de rally”, was zijn commentaar.

Neuville tweede, Tänak virtueel wereldkampioen

Thierry Neuville staat tweede op 1,7 seconde, tussen zijn teamgenoten Loeb en Sordo in. Neuville moet echter winnen om het Estse feestje in Spanje te vergallen. Uiteraard is het afwachten hoe de verhoudingen tussen Hyundai en Toyota morgen op het asfalt zullen zijn. In de stand is Kris Meeke vierde, Tänak vijfde en Latvala zesde. Citroën en Ford deelden vandaag in de klappen, met de problemen van Ogier, de opgave van Esapekka Lappi en motorproblemen voor Elfyn Evans in de laatste proef. Guillaume de Mevius volgt net buiten de top-10 in WRC2.

Stand na dag 1: 1.Loeb 01:21:24.7 2.Neuville +1.7s 3.Sordo +7.6s 4.Meeke +13.0s 5.Tanak +21.7s 6.Latvala +30.1s