Home > #Hoofdnieuws > F1 Japan: zege voor Bottas, zesde wereldtitel voor Mercedes

F1 Japan: zege voor Bottas, zesde wereldtitel voor Mercedes

Met een perfecte start legde Valtteri Bottas de basis voor nieuwe zege van Mercedes. Met een derde plaats zorgde zijn teamgenoot Lewis Hamilton tevens voor de zesde opeenvolgende wereldtitel voor Mercedes bij de constructeurs. 

Bottas kon eindelijk opnieuw winnen met deze zege op Suzuka. Ferrari stond, na een kwalificatiesessie die werd verplaatst naar zondagochtend nochtans op de eerste lijn met Vettel voor Leclerc. Bij het doven van de lichten bewoog Vettel echter even, herpakte zich maar zag de pole verloren gaan aan een uitstekend gestarte Bottas. Achter hen duwde Charles Leclerc de Red Bull van Max Verstappen. Het zou leiden tot een extra pitstop voor Leclerc en een opgave 15 rondes later voor Verstappen.

Het was dan afwachten wat de pitstops en de strategie zou brengen voor de zege-aspiranten. Het werden twee stop strategieën. Bottas kon op een serene zege afgaan nadat hij zijn zachte banden wisselde voor een dubbele stint aan mediums, een strategie die uiteindelijk ook Lewis Hamilton overnam. Daardoor strandde de Brit wel op een derde podiumplaats want hij geraakte ondanks een laatste stint op softs niet meer voorbij Vettel. Hoedanook was de titel weggelegd voor Mercedes.

Alexander Albon redde de meubelen voor Honda met een vierde plaats op de Red Bull, voor Carlos Sainz (McLaren) en Leclerc, die sterk was teruggekomen na zijn aanrijding en pitstops. Daarachter kwamen Daniel Ricciardo (Renault), Pierre Gasly (Toro Rosso), Sergio Pérez (Racing Point) en Hulkenberg (Renault).

Het is nu afwachten tot de Grand Prix van Mexico, binnen twee weken. Dan kan Lewis Hamilton de wereldtitel voor de rijders binnenhalen.

(foto: wb)