Home > #Hoofdnieuws > F1 Spa: de Grand Prix is nodig in Spa en brengt wel geld op

F1 Spa: de Grand Prix is nodig in Spa en brengt wel geld op

Een tijdje geleden schreef een freelance journalist van de De Morgen, overigens niet de eerste maal, hoe verlieslatend de F1 in Francorchamps wel is. De schrijver van het stuk, niet te zien op de F1 dit weekend, vergat evenwel te vertellen dat naast de 6,7 miljoen euro verlies (2017), volledig te wijten aan het dure contract met de FOM (Formula One Managment), er ook een enorme return voor de regio rond het circuit is en dus ook voor de diverse overheden.

Vandaag meldt de Waalse beurskrant dat de volledige opbrengst van de F1 in 2017 meer dan 30 miljoen euro bedroeg, voor de regio, de Waalse en de Federale overheid. Dat is onder meer te danken aan accijnzen, taksen en BTW, maar ook aan werkgelegenheid en zelfs loonlasten. Reken zelf maar eens uit hoeveel tankbeurten de 100.000 bezoekers doen, of hoeveel pizza’s ze in de regio verorberen. Ook op de overnachtingen, eventuele andere aankopen en de vele pintjes naast de omloop, pakt de overheid telkens minimum 21%…. En dan hebben we het nog niet over de werkgelegenheid die een dergelijk evenement met zich meebrengt en uiteraard doet de Belgische en Waalse overheid ook daar een prima zaak mee, want zoals u weet zijn de loonlasten in ons land torenhoog.

Vermelden we overigens ook dat de nieuwe Directeur van de omloop in Francorchamps, Nathalie Maillet ook van het circuit zelf een winstgevend bedrijf aan het maken is.