Home > #Hoofdnieuws > WRX: Timmy Hansen wint in Frankrijk

WRX: Timmy Hansen wint in Frankrijk

In het Franse Lohéac werd vandaag de laatste dag van de achtste manche van het Wereldkampioenschap rallycross afgewerkt. Het is de Zweed Timmy Hansen die in de finale met zijn Peugeot 208 van Team Hansen MJP naar zijn derde overwinning van het seizoen reed.

Titelrivalen Andreas Bakkerud en Timmy Hansen verdeelden vandaag de snelste tijden. De Noor Bakkerud beet zondagochtend de spits af met een beste tijd in reeks drie met de Audi S1 van Monster Energy RX Cartel. Daarna was het in de vierde reeks de beurt aan  Timmy Hansen om zijn 208 te laten schitteren voor het talrijk opgekomen publiek. Na vier heats werd het duo gesplit door de Litouwer Rokas Baciuska (Renault Mégane, GC Kompetition) die na optelling van de verzamelde punten tweede was in de tussentijdse rangschikking. Timmy Hansen prijkte helemaal bovenaan en Bakkerud was op dat ogenblik derde. Timmy’s jongere broer Kevin was dan leider af ten voordele van Bakkerud in het kampioenschap wegens slechts een tiende plek.
In de eerste halve finale stonden Bakkerud en Timmy Hansen samen op de voorste rij en was het Bakkerud die Timmy nog achter zich kon laten terwijl de Zweed Anton Marklund zich achter hen verzekerde van de laatste plek in de finale. In de tweede halve finale was het de Fin Niclas Grönholm die met zijn Hyundai i20 van GRX Taneco als eerste eindigde voor Rokas Baciuska en Kevin Hansen.
Bakkerud en Grönholm stonden helemaal vooraan in de finale en leken de beste kaarten in handen te hebben. Maar het duo verslikte zich in de eerste bocht en Timmy Hansen liet de kans niet liggen om meteen naar de leiding te snellen. Een eerste plaats die hij niet meer afstond. Anton Marklund eindigde op twee voor Kevin Hansen en zo kregen we een volledig Zweeds podium in Lohéac. Wat het kampioenschap betreft wordt het nu ongemeen spannend. Het is Bakkerud die nu leidt met 160 eenheden voor Timmy en Kevin Hansen die elk 158 punten tellen met nog twee wedstrijden voor de boeg, met name Letland en Zuid Afrika.
Onze landgenoot Guillaume De Ridder eindigde zestiende en neemt één puntje mee naar huis na een weekend dat niet helemaal vlekkeloos verliep. In reeks drie werd zijn Clio onder meer rond getikt door de Skoda Fabia van de Rus Matvey Furazhkin.

Euro RX Supercars: kampioen gekend
In het FIA Europese kampioenschap voor Supercars is de kampioen gekroond. De Zweed Robin Larsson reed met zijn Audi S1 naar zijn vierde overwinning van het seizoen en kan met nog één wedstrijd te gaan niet meer bijgehaald worden door de Noor Thomas Bryntesson die met zijn Volkswagen Polo na een crash uitviel in de halve finale. De Fransman Jean-Baptiste Dubourg (Peugeot 208) en de Hongaar Tamas Karai (Audi A1) mochten mee op het podium als tweede en derde.

RX2: Gundersen verslaat Eriksson
In RX2 is het wachten tot Zuid Afrika voor de kampioen gekend is. De Noor Ben Philip Gundersen kaapte in een spannende finale de overwinning weg van de Zweedse leider Oliver Eriksson. Eriksson leidt dan wel comfortabel maar is mathematisch nog niet zeker van de titel.  De Fin Sami-Matti Trogen mocht als derde mee op het podium. Onze landgenoot Steve Volders deed het prima in Lohéac en werd vijfde in zijn halve finale waar hij een tijdje uitzicht leek te hebben op plek drie, een plaats die recht zou geven op de finale.

Euro RX Super1600: Nuriev bijna zeker
De Rus Aydar Nuriev behaalde met de Audi A1 van Volland Racing zijn derde overwinning van het seizoen en bleef daarbij zijn land- en teamgenoten Yuri Belevskiy (tweede) en Artur Egorov voor. Nuriev heeft nu een voorsprong van 29 punten op een andere teamgenoot, de Hongaar Gergely Marton. Aangezien er maximaal 30 punten te verdienen zijn op een wedstrijd moet Nuriev nog wachten met de champagne tot de volgende wedstrijd in Riga.

Over twee weken reeds is er reeds de volgende race voor het WK waarbij de rijders voor het Europese kampioenschap in Supercars en Super1600 hun laatste wedstrijd afwerken.