Home > #Hoofdnieuws > WRX: Baciuska leidt in Frankrijk

WRX: Baciuska leidt in Frankrijk

In het Franse plaatsje Lohéac werd vandaag de eerste dag afgewerkt van de achtste manche van het Wereldkampioenschap rallycross. Het is de Litouwer Rokas Baciuska die met zijn Renault Mégane van GC Kompetition verrassend de stand aanvoert na twee van de vier te rijden reeksen.

Baciuska begon zijn wedstrijd met een vijfde tijd in de eerste reeks en deed in de tweede reeks nog beter door naar een beste tijd te snellen voor de Duitser Timo Scheider (Seat Ibiza/All-Inkl.com) en de Noor Andreas Bakkerud (Audi S1/Monster Energy RX Cartel). En dat is meteen zowat het verhaal van het hele seizoen, nagenoeg iedereen lijkt wel winstkansen te hebben. In de eerste heat was het overigens de Fin Toomas Heikkinen die met de derde Hyundai i20 van GRX, het team van Marcus Grönholm, de beste tijd liet noteren. Opmerkelijk, want Heikkinen is sinds 2017 geen permanente rijder meer en rijdt dit seiezoen in de Titans Serie van de Oostenrijker Max Pucher. In de tussenstand na twee reeksen is het dus Baciuska die voorlopig leidt voor de Heikkinen en Scheider. De Zweed Timmy Hansen (Peugeot 208) is vierde voor titelrivaal Bakkerud. Kevin Hansen, leider in het WK, bekleedt de elfde plek en onze landgenoot Guillaume De Ridder moet vrede nemen met de zestiende plek met de Renault Clio van GCK Academy.

Euro RX Supercars: Robin Larsson leidt
Bij de Europese Supercars zijn ze in Lohéac aan de vijfde en voorlaatste wedstrijd toe. De Zweed Robin Larsson is met zijn Audi S1 voorlopig de beste na een eerste tijd in heat 1 en een tweede tijd in de volgende heat. De Fransman Jean-Baptiste Dubourg houdt met zijn Peugeot 208 de hoop op een Franse thuiszege hoog en is tweede dankzij een snelste tijd in de tweede reeks.

RX2: Volders doet het prima
In de klasse RX2 doet onze landgenoot Steve Volders het uitstekend. De rijders in RX2 werkten reeds drie reeksen af en Volders staat voorlopig achtste, dat heeft hij te danken aan een zesde plek in reeks twee en zelfs een vijfde plaats in de derde reeks. Het is de Zweed Oliver Eriksson, leider in RX2, die als leider de nacht in gaat.

Euro RX Super1600: Yuri Belevskiy bovenaan
Net als bij de Supercars zijn ze in de klasse Super1600 bezig aan hun vijfde en voorlaatste wedstrijd en hier is het de Rus Yuri Belevskiy, winnaar in Buxtehude enkele weken geleden, die voorlopig de eerste plaats inneemt met de Audi A1 van Volland Racing. Zijn teamgenoten Gergely Marton en Aydar Nuriev zijn respectievelijk tweede en derde.

Naast de reguliere klassen is er als supportrace een Retro-klasse met heel wat replica’s of zelfs gerestaureerde bolides, wat fel gesmaakt werd door het publiek. Onze landgenoot Jos Sterkens is hier aanwezig met zijn Ford Escort MK I maar diende op te geven in de tweede reeks.

Zondag worden de overige heats afgewerkt waarna het in de namiddag tijd is voor de finales. Omstreeks 17u kennen we alle winnaars.

(foto’s J Dingenen)

You may also like
WRX en Euro RX: enkele kalenderwijzigingen
GSeries 2023: De Ridder kampioen, Vranckx derde
GSeries 2023: drie op een rij voor De Ridder, Vranckx op het podium
GSeries 2023: Vranckx en De Ridder domineren opnieuw