Home > Rally > 2 keer prijs voor de Abarth 124 rally in de FIA R-GT CUP

2 keer prijs voor de Abarth 124 rally in de FIA R-GT CUP

Voor het tweede jaar op rij won de Abarth 124 rally de FIA R-GT CUP, het internationale kampioenschap voor gran turismo-modellen dat bestaat uit acht prestigieuze evenementen met telkens drie races die ook meetellen voor het Wereldkampioenschap Rally (WRC). Aan de finish van de Deutschland Rally, het zevende evenement in de FIA R-GT CUP, was het Italiaanse team van Enrico Brazzoli en Manuel Fenoli mathematisch zeker van zijn zege. Het is al de tweede kampioenstitel voor de Abarth 124 rally, die de FIA R-GT CUP ook in 2018 op zijn naam schreef, toen in de handen van de Fransen Raphael Astier en Frédéric Vauclare.

In Duitsland moesten Brazzoli en Fenoli zich terugtrekken omdat ze tijdens de tweede race van de weg afweken. Toch zijn ze al zeker van de overwinning dankzij drie opeenvolgende zeges in de eerste drie races van het kampioenschap: de Rally van Monte Carlo, die werd geteisterd door moeilijke weersomstandigheden met regen en sneeuw, de Ronde van Corsica, die bekend staat om zijn winderige en snelle specials, en de Rally van San Remo, die jarenlang de Italiaanse wedstrijd voor het WRC-kampioenschap was. Kortom, drie moeilijke en uitdagende races, waarin de Abarth 124 zijn kwaliteiten op het gebied van prestaties, rijgedrag en betrouwbaarheid in de verf kon zetten en waarin het Italiaanse team van Bernini Rally punten voor het continentale kampioenschap kon verzamelen.

Met nog een race te gaan – de Rallye du Valais die van 16 tot 19 oktober plaatsvindt in Zwitserland – wordt de FIA R-GT Cup aangevoerd door de piloten van drie Abarths 124. Brazzoli wordt namelijk gevolgd door de Pool Dariusz Polonski met Lukas Sitek van het team Rallytechnology, dat de Roma Capitale Rally won, en de Italiaan Zelindo Melegari met Corrado Bonato van Bernini Rally. Op de vijfde plaats staan nog eens twee Abarth-piloten: Andrea Nucita en Alberto Sassi.

Enrico Brazzoli (Bernini Rally): “We wisten dat de Deutschland Rally een moeilijke race zou worden. Maar hoewel we ons in de tweede special moesten terugtrekken nadat we van het parcours waren afgeweken, zijn we tevreden met het resultaat aan het einde van het seizoen.
De FIA R-GT CUP winnen geeft ons heel wat voldoening en maakt alle offers van de voorbije drie maanden de moeite waard. Het feit dat we dit succes met een Italiaanse auto kunnen behalen, maakt deze titel extra bijzonder.

In tweeënhalf seizoenen behaalde de Abarth 124 al tachtig zeges in zijn klasse in rally’s over heel Europa. De eerste van die zeges werd in 2017 behaald in de Rally van Monte Carlo, waar de prestaties en betrouwbaarheid van Abarths spider het verschil maakten. In datzelfde jaar toonde hij zich ook succesvol in het Italiaanse R-GT-kampioenschap met de Italiaanse Fabrizio Andolfi en in het Spaanse R-GT Asfalto-kampioenschap met Álvaro Muñiz. Ook in het Franse kampioenschap liet hij zich niet onbetuigd.

In 2018 won de Abarth 124 de FIA R-GT CUP en won hij ook zijn klasse in Italië met de jonge Cristopher Lucchesi en in Spanje met Alberto Monarri. In Frankrijk won de jonge Nicolas Ciamin enkele specials in het Transalpine-kampioenschap. In negen Europese landen behaalde de Abarth 124 rally ook tussen de gran turismo’s uitstekende resultaten.

In 2019 onderging de Abarth 124 rally enkele technische verbeteringen die zijn prestaties en betrouwbaarheid nog verbeterden, waardoor hij zijn leiderschap in het segment kon bestendigen.

Van het circuit naar de weg: uit de race-ervaring ontstonden twee speciale edities, de Abarth 124 GT en de Abarth 124 Rally Tribute. De Abarth 124 GT, die werd ontwikkeld door het Abarth Racing Team, combineert de stijlvolle look van een coupé met het dynamisme van een roadster. De Abarth 124 GT maakt hiervoor gebruik van een lichte en tegelijk eenvoudige oplossing. Het gemak van een gebruiksvriendelijke, manuele softtop wordt gecombineerd met de voordelen van een lichte hardtop, de eerste in dit segment die volledig uit koolstofvezel is gemaakt. Hij is trouwens identiek aan die van de racewagens.

De Abarth 124 Rally Tribute is dan weer een ode aan de zege die de 124 rally in de FIA R-GT CUP van vorig jaar behaalde, en wordt op een beperkte oplage van nauwelijks 124 wagens gebouwd.