Home > #Hoofdnieuws > DTM 500: de Belgen van toen tot nu

DTM 500: de Belgen van toen tot nu

Het DTM is toe aan de 500ste wedstrijd uit het bestaan van het kampioenschap en in die 500 wedstrijden zagen we uiteraard ook een aantal Belgen. Eric van de Poele werd DTM-kampioen in 1987 en Maxime Martin won drie wedstrijden, maar zij waren niet de enige landgenoten in de sterkste toerwagencompetitie ter wereld.

Het begon allemaal met… Cyriel Raes, die in de eerste DTM-race van de geschiedenis op Circuit Zolder met een BMW 635 CSi met pech uit de race verdween. In 1987 reed Eric van de Poele dan met zijn BMW M3 naar de titel, zonder één zege evenwel.

Pierre Dieudonné en Jean-Michel Martin volgden, respectievelijk met een Ford Sierra Cosworth en een BMW M3, maar meer dan een sporadisch punt zat er voor de beide toppers niet in. Tot 1990 maakte ook Eric van de Poele zo nu en dan nog eens zijn opwachting, zonder het succes van 1987 te herhalen.

Het zou vervolgens tot 2001 duren alvorens we weer een landgenoot in het DTM zouden zien. De West-Vlamingen Yves Olivier (Opel Astra V8) en David Saelens (Mercedes CLK DTM) scoorden respectievelijk een achtste en negende plek als beste resultaat. In 2006 en 2007 was Vanina Ickx de enige Belgische vrouw die ooit van start zou gaan. In haar Audi A4 DTM kon ze eigenlijk nooit een punt kunnen scoren, al liet ze wel zien dat ze haar mannetje kon staan.

Wie wel resultaten kon neerzetten, was Maxime Martin. De Brusselaar reed vier volle DTM-seizoenen en is dan ook de Belg met de meeste starts in DTM. 64 maal zag hij het licht op groen springen en driemaal won hij een race. Zevenmaal eindigde Martin daarnaast op het podium. Martin eindigde tweemaal zevende en tweemaal achtste in de eindstand van het kampioenschap van 2014 tot en met 2017. Voorlopig is er geen Belg meer in DTM, maar met RBM BMW en WRT Audi is ons land uiteraard nog steeds op de startgrid vertegenwoordigd.

http://www.autosportwereld.be/2019/08/17/dtm-op-naar-de-500ste-wedstrijd/