Home > #Hoofdnieuws > Zolder 24: GT of prototype?

Zolder 24: GT of prototype?

Volgend weekend staat het hoogtepunt van het seizoen 2019 van het Belcar Endurance Championship op het programma: de Eleven Sports 24 Hours of Zolder. Dat het in de Limburgse etmaalrace opnieuw een heel open strijd wordt, ligt nu al zo goed als vast. Aan zegekandidaten is er bij de meer dan 40 wagens ook deze keer immers geen gebrek, ook en vooral omdat nogal wat teams zich voor de grootste uitdaging van het seizoen wisten te versterken. Een overzicht.

Belcar 1: Bouvy naar Russell Racing by PK Carsport

De regerende kampioenen van Russell Racing by PK Carsport wisten in laatste instantie nog een klepper binnen te halen. Frédéric Bouvy, met zijn Porsche aan het begin van het seizoen drie keer winnaar in Belcar 2, vervoegt de broers Thiers, Jeffrey Van Hooydonk en Gilles Magnus op de Norma met het nummer 1. De concurrentie in Belcar 1 – bestaande uit zes andere Norma’s en een Radical – houdt zich scherp. Andere versterkingen worden onder meer gevormd door Fred Vervisch (#2 McDonald’s Racing Team), Giorgio Maggi (#5 Krafft Racing) en Steve Vanbellingen (#111 Deldiche Racing by JTB).

Belcar 2: Belgium Racing met Porsche

Ook acht bolides in Belcar 2, de Porsche-klasse, met zes ‘Elfer’ en twee Cayman Clubsport. Zoals verwacht zijn een paar teams uit Belcar 3 voor de Eleven Sports 24 Hours of Zolder overgestapt naar een racebolide uit Stuttgart. Van Independent Motorsports – de winnaars van de Eleven Sports 24 Hours of Zolder 2018 – was dat al een tijdje geweten, die wagen krijgt overigens ook Dennis Retera aan het stuur. Nu werd ook bevestigd dat Belgium Racing met een Porsche aan de slag gaat. Met wie Dylan Derdaele en Nicolas Saelens de wagen zullen delen is nog niet helemaal geweten, maar de naam van een zegerecordhouder circuleert opvallend vaak.
Verder krijgt de leider in de klassetussenstand, de THEMS Racing by EMG Porsche, ook Loek Hartog en Bas Schouten aan het stuur, naast vaste waarden Nicolas Vandierendonck en Filip Teunkens. Op de hoogstgeklasseerde Cayman krijgt de familie Redant het gezelschap van een paar oude bekenden, Koen Leyssens en Michiel Verhaeren. De andere Cayman wordt ingezet door AR Performance, dat voor de 24 uur zijn Belcar 5 BMW inruilt voor een Porsche.

Belcar 3: Extra MARC Car zorgt voor spektakel

Dat twee Belcar 3-teams voor de 24 Uur zijn overgestapt naar Belcar 2 hoeft niet te betekenen dat het spektakel in deze klasse zal verminderen. Hun vertrek wordt immers opgevangen door de aanwezigheid van een extra Ford MARC Car, ingezet door VDS Racing Adventures. Aan het stuur onder andere Ryan McLeod, de eigenaar van MARC Car. De andere Ford MARC Car, die van VR Racing by Qvick, krijgt ook Nico Verdonck aan het stuur. Verder krijgt de enig overgebleven Lamborghini van WCB Racing Team by Leipert versterking van Stéphane Kox (dochter van), Danny Kroes (huidig leider in SuperTrofeo Europe) én één van de winnaars van de 24 uur anno 2018, Niels Lagrange. Ook Hamofa Motorsport wist een klepper bij onze Noorderburen te strikken, want de Verhoevens krijgen niemand minder Cor Euser in de auto, de man die begin deze eeuw met zijn indrukwekkende Marcos voor Belcar-spektakel zorgde.

Belcar 4: Extra rijders kruiden broederduel

Na een wat tegenvallende race in het voorprogramma van de 25 Uur VW Fun Cup wil men bij Veidec Silver Eagle Racing by Getspeed tijdens de Zolderse etmaalrace één en ander rechtzetten. Daarvoor werden voor hun twee wagens een aantal extra rijders aangezocht: de #22 Mercedes-AMG, derde in de algemene Belcar-tussenstand, krijgt ook Christiaan Frankenhout en Hendrik Still aan het stuur, de #93 wordt extra bemand door Sven Van Laere en Johan Vannerum.

Belcar 5: Grootste categorie op de deelnemerslijst

De grootste klasse van het startveld, met niet minder dan twaalf wagens op de deelnemerslijst. Negen BMW’s zullen het opnemen tegen twee Sakers en één Lamera. Laatstgenoemde, ingezet door Milo Racing, wordt bestuurd enkele snelle mannen uit de VW Fun Cup, terwijl de Saker #12 versterking krijgt van Robert Van den Berg. Opvallend: op de Saker #123 van Racing Bullet Circus koesteren Dave Van de Velde en Toon Hungenaert het plan om de 24 uurs-race met zijn tweetjes af te werken. Verder noteren we nog de aanwezigheid van Rodrigue Gillion en de Amerikaan John Mauro op de QSR Racingschool BMW #154, en krijgen klasseleiders Jochen Stevens en Laurent Vandevelde op hun #475 BMW M235i het gezelschap van Claude Bal.

Belcar 6: Spannend!

Met drie verschillende winnaars op vier races is Belcar 6 één van de spannendste klassen uit het hele startveld en dat zal ook tijdens de Eleven Sports 24 Hours of Zolder zo zijn. Bij JJ Motorsport, aan de leiding in de tussenstand, krijgt de familie Werckx het gezelschap van Jurgen Gulicher en Yehann De Wachter, met een Fun Cup Evo2 ronderecordhouder in Spa. Verder ook een opvallende rijdersamenstelling op de #50 Convents Race Team BMW, waar Steve Raymakers en Yannick Dupont de wagen delen met vader, zoon én dochter Convents.