Home > Industrie > Lee Iacocca is overleden

Lee Iacocca is overleden

Lee Iacocca, ooit de iconische CEO van Ford en later van Chrysler, overleed op 94-jarige leeftijd. Hij zal altijd gekend blijven als “de vader van de Ford Mustang”.

Lido Anthony Iacocca was CEO van Chrysler en eerder van Ford. Hij begon in 1946 als technisch medewerker bij Ford en werkte zich op doorheen de rangen om in 1972 voorzitter van de beheerraad van Ford te worden. Nadat hij door interne conflicten bij Ford aan de deur werd gezet, ging hij naar Chrysler, herwerkte hun productielijnen en hun modellen, en redde het merk van een zekere ondergang. Iacocca was sedert 1992 op pensioen maar bleef zeer actief in de autowereld. In 1995 zat hij mee achter een onsuccesvolle overname van Chrysler, waar hij in 2005 uiteindelijk terugkeerde als hun “uithangbord”. Chrysler ging failliet in 2009 en werd overgenomen door een groep waarin ook Fiat zit.

De voornaamste stempel die Iacocca op de autowereld drukte was de introductie van de Ford Mustang, maar hij had ook een hand in de lancering van de Ford Escort en van wat zijn Amerikaanse tegenhanger moest worden, de Ford Pinto. Het was Iacocca’s assistent, Donald Frey, die hoofdingenieur was en het oorspronkelijke Mustang project superviseerde voor de lancering in 1965. Iacocca kwam in 1970, als “baas” van Ford, met het idee voor een lichtere, kleinere Mustang. De “Mustang II” kwam vlak voor de oliecrisis van 1973 uit en werd een succes over de gehele wereld.

Iacocca was een filantroop en was actief in vele verenigingen en liefdadigheidsfondsen. Hij was tweemaal gehuwd en woonde in Bel Air, Los Angeles (Californië). Hij stierf op 94-jarige leeftijd aan complicaties door de ziekte van Parkinson.

(foto wikipedia/Iacocca met Bill Clinton)

You may also like
WRC Zweden: zeven Belgen en weer een vloot WRC2-deelnemers
WRC 2023: wat u moet weten voor de start van het seizoen
Rally: Munster verdwijnt uit uitslag Jänner Rally
WRC: Grégoire Munster ‘Most Improved Driver of the Year’