Home > #Hoofdnieuws > Ypres Historic Rally: Bjorn Syx neemt over

Ypres Historic Rally: Bjorn Syx neemt over

Het was vergeefs wachten op Stefaan Stouf op de regroup van Passendale. En dat betekende dat Bjorn Syx alvast de revelatie wordt van het Historic rallygebeuren.

De turbo begaf het op de Ford Sierra Cosworth van Stefaan Stouf, die aanvankelijk nog wel een noodreparatie kon uitvoeren maar net voor de start van de eerste passage op Zonnebeke gaf de motor definitief de geest. Bjorn Syx en co Vanrobaeys namen over met de BMW M3. Bij de doortocht op de Kemmelberg hadden zij op meer dan 13 kilometer slechts 2.4 seconden toegegeven. Na het uitvallen van Stouf werd dat omgezet in een leidersplaats van 12 seconden op Didier Vanwijnsberghe en de Toyota Celica GT.

Syx werd door rally-icoon Lietaer vooraf getipt als outsider voor de zege in de Ypres Historic. En in zijn eerste Ieper ooit staat hij nu aan de leiding. Toch voelt hij geen stress noch druk. “Gewoon rustig blijven“, klinkt het. “En blijven rijden. Ik heb 12 seconden voorsprong op Didier, en dat is beter dan 12 seconden achterstand!“. Rally filosofie…

En als Vanwijnsberghe dan ook nog slachtoffer wordt van mechanische problemen, erft Syx een voorsprong van 38 seconden op de Italiaan “Lucky” (Lancia Delta Integrale) en 52 seconden de Spanjaard Alonso (Ford Sierra Cosworth). Danny Kerckhof (BMW M3) is mooi vierde.

De zege lijkt voor Syx nu al in de zak. Maar opgelet want morgen zijn er nog 11 proeven en de opgave-tol is hoog in Ieper.

To finish first, you first have to finish. Ook dat is rally filosofie!

 

(foto: W.Bouchez)

 

You may also like
Shakedown Ypres historic rally / Monteberg rally
Ypres Historic Rally: Bjorn Syx en zijn maten…
Ypres Historic: dit was de shakedown in Boezinge
Ypres Historic Rally: Europese top versus snelle Belgen