Home > #Hoofdnieuws > WRX Noorwegen: Niclas Grönholm leidt na dag 1

WRX Noorwegen: Niclas Grönholm leidt na dag 1

In Noorwegen werd in het plaatsje Hell vandaag de eerste dag van de vijfde ronde van het Wereldkampioenschap Rallycross afgewerkt. Het is de Fin Niclas Grönholm die met zijn Hyundai i20 van GRX Taneco leider is na twee snelste tijden in even veel reeksen.

Grönholm toonde onder meer tijdens de seizoensopener in Abu Dhabi al eens zijn kunnen. Daar leek hij reeds te winnen, maar toen werd hij een plaatsje teruggezet ten voordele van de Zweed Kevin Hansen (Team Hansen MJP, Peugeot 208). Nu lijkt hij opnieuw in grote vorm en dat mag toch een verrassing heten na een verplichte afwezigheid van een zestal weken omwille van medische redenen (appendix). Daardoor miste hij de wedstrijden in Spa en Silverstone maar hij lijkt meteen de juiste vorm opnieuw te pakken te hebben. De Hyundai doen het erg goed op de Lankebanen van Hell want Grönholms teamgenoot Timur Timerzyanov is voorlopig tweede na twee heats.

Na hen is het de Duitser Timo Scheider (All-Inkl.com, Seat Ibiza) die erg verrassend op de derde plaats prijkt. De ex-DTM-rijder heeft die plaats onder meer te danken aan een fenomenale tweede reekstijd in de tweede heat van de dag. Nog een verrassing was de Nederlander Kevin Abbring die met de Skoda Fabia van ES Motorsport meteen naar een vijfde reekstijd knalde in de eerste reeks, in nota bene zijn eerste reeks ooit in een rallycross-supercar. De broers Timmy en Kevin Hansen vinden we voorlopig terug op respectievelijk een vijfde en zevende stek.

Slechter verging het onze landgenoot Guillaume De Ridder die maar geen einde lijkt te zien aan zijn pechreeks. Ditmaal ging het fout in de eerste reeks van de dag. De Ridders Renault Clio van GCK Academy werd geraakt door de Ford Fiesta van de Let Janis Baumanis (Team Stard). Baumanis verloor de controle over zijn Fiesta tijdens het starttumult en De Ridder diende na enkele honderden wedstrijdmeters meteen op te geven. Die opgave zou wel eens een serieuze streep door de rekening kunnen zijn om eventueel een plekje in de halve finales te kunnen bemachtigen. In de tweede heat kon De Ridder zich min of meer herstellen, wetende dat een nieuwe opgave fataal zou zijn. Een 11de reekstijd was zijn beloning en daarmee houdt hij de twaalfde plek in het vizier.

 

Euro RX Supercars: Thomas Bryntesson leidt in zijn thuisland
In het Europese kampioenschap voor Supercars is het razend spannend. Het is de Noor Thomas Bryntesson die met zijn VW Polo voorlopig drie punten meer telt dan de Zweed Robin Larsson (Audi S1). Larsson, winnaar van de eerste wedstrijd in Silverstone, moest in de eerste heat Bryntesson zelf en de Noor Sondre Evjen voor zich dulden en dat maakt voorlopig het verschil tussen Bryntesson en Larsson.

RX2: Volders voorlopig 11de
In RX2 zien we onze landgenoot Steve Volders voorlopig op een 11de plek. Een stek die recht geeft op een halve finale. Volders, 13 de en voorlaatste in reeks één, kon opschuiven na een 9de tijd in de volgende heat waarbij hij onder meer de Rus Vasiliy Gryazin achter zich kon laten. Helemaal vooraan staan de Zweed Oliver Eriksson en de Noor Ben Philip Gundersen, elk met 95 reekspunten.

De overige reeksen worden zondagvoormiddag afgewerkt en in de namiddag is het tijd voor de (halve) finales.

(foto’s Johnny Loix)

You may also like
WRX en Euro RX: enkele kalenderwijzigingen
GSeries 2023: De Ridder kampioen, Vranckx derde
GSeries 2023: drie op een rij voor De Ridder, Vranckx op het podium
GSeries 2023: Vranckx en De Ridder domineren opnieuw