Home > Moto > Internationaal > Isle of Man: eerste week editie 2019 zit erop

Isle of Man: eerste week editie 2019 zit erop

Een lastige week in de Isle of Man TT van dit seizoen. Er werd maandag 27 mei van start gegaan maar vanaf woensdag kreeg het veranderlijke weer de overhand en dienden heel wat sessies te worden geschrapt. 

De eerste race werd traditiegetrouw een wedstrijd voor de sidecars, met een zege voor het onklopbare duo Ben en Tom Birchall (119.13 mph) voor John Holden en Lee Cain (117.01 mph) en Alan Founds met co Jake Lowther (116.37 mph).

Dean Harrison en Connor Cummins waren de snelsten in de kwalificaties na een moeilijke week voor de Superbikes waarbij de sessies van woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag door slechte weersomstandigheden werden geschrapt. Maar in de RST Superbike race van zondag was het Peter Hickman, slachtoffer van technische moeilijkheden op dinsdag, die met een 132.95 mph de Smith’s BMW superstock machine voor de Kawa’s van Harrison (132.57 mph) en Cummins (132.37 mph) zette. De race over vier ronden werd met rood afgevlagd na een incident bij Snugborough. In de namiddag werd dan bekend gemaakt dat de betrokken rijder, Daley Mathison, om het leven was gekomen.

De Supersport dan. Ook al een race die vroeger werd afgevlagd wegens slechter wordende weersomstandigheden bij de afdaling van “the mountain”. Dean Harrison (Kawasaki ZX-6R), Michael Dunlop (Honda CBR600RR), Conor Cummins (Honda CBR600RR), Peter Hickman (BMW), maar ook Derek McGee, Lee Johnston en John McGuinness, ze waren er allemaal bij met de eerste kwalificaties aan het begin van vorige week. Maar uiteindelijk werd het Lee Johnston (Yamaha YZF-R6 ) die als eerste op de baan mocht in de race op zondag, voor zijn naamgenoot Gary Johnson (Triumph Daytona 675) en de hele resem aan favorieten.
Lee Johnston haalde er de zege uit met een ronde van gemiddeld 126.87 mph (202 km/u). Op het podium lagen de tijden dicht bij elkaar met een tweede plaats voor James Hillier, 126.68 mph met de 2016 Kawasaki ZX-6R en Peter Hickman (BMW, 126.74 mph). Andere grote namen als Dean Harrison (125.78 mph) en Michael Dunlop (125.86 mph) vielen naast het podium.

Vermelden we nog dat bij de Lightweights in de kwalificaties Jamie Coward (Kawasaki Z650) met 119.96 mph sneller was dan Michael Dunlop (Paton, 118.52 mph) en dat in de TT Zero voor elektrische motoren Michael Rutter een trainingstijd zette van 117.16 mph met de Mugen.
De Superstock motoren kregen nog geen race maar in de kwalificaties was het Dean Harrison (129.34 mph) die David Johnson (126.63 mph) en Sam West (124.89 mph) klopte met duidelijke cijfers. Lee Johnston, Michael Dunlop, Daley Mathison, Peter Hickman, Derek Sheils, Michael Rutter en coming man Davey Todd vervolledigen er de top 10.

Vanaf morgen woensdag gaat het programma op het Isle of Man verder met de Superstock race, de TT Zero en de Lightweight. Het hoogtepunt wordt dan uiteraard de Senior TT race voor de Superbikes op vrijdag. Die wordt voorafgegaan door een tweede race voor de sidecars.

(foto:cc0)

You may also like
Moto: geen Isle of Man TT in 2021
Isle of Man TT: Dean Harrison ondanks Hickman…
Isle of Man TT: vandaag is D-Day
IoM: dit is de Shinden Hachi