Home > Historic > Ford GT40 Le Mans ’69 Revival

Ford GT40 Le Mans ’69 Revival

In 2019 viert Ford de overwinning van de Ford GT40 in de 24 uren van Le Mans van 1969. Die overwinning – met Jacky Ickx in een onvergetelijke hoofdrol – is zo legendarisch dat Ford vijftig jaar later hulde wil brengen aan dat heroïsche moment. Dat gebeurt niet alleen met een gooi van de nieuwe Ford GT naar de overwinning in de 24 uren van Le Mans in juni, maar ook met een nooit geziene Revival op het circuit van Spa-Francorchamps in september.

Ford doet daar tijdens de Spa Six Hours op zondag 29 september de start en finish van de race van toen herleven met niet minder dan 50 Ford GT’s en GT40’s van de drie generaties! De start en de aankomst van de oorspronkelijke race wordt daarbij in scène gezet, met de Ford GT40 ‘Nummer 6’ in Gulf-livrei die als laatste vertrekt en enkele rondes later als eerste aankomt. Een niet te missen spektakel!

Legendarische start

In de autosportwereld heb je mooie overwinningen en je hebt legendarische overwinningen die in ieders geheugen gegrift staan. Tot die laatste categorie behoort de overwinning van de Ford GT40 in de 24 uren van Le Mans in 1969 met aan het stuur Jacky Ickx en Jackie Oliver. Niet enkel de overwinning zelf, ook de manier waarop ze behaald werd, spreekt tot de verbeelding.

Midden de jaren ’60 van de vorige eeuw ontwikkelde Ford de GT40 met als doel de concurrentie de grond in te boren in de 24 uren van Le Mans, een sportieve wraakactie naar een niet nader genoemd sportwagenmerk uit Maranello dat Ford bij overnamegesprekken eerder dat decennium tegen de borst stootte. Na de overwinning in de legendarische etmaalrace op het Circuit de la Sarthe op zijn naam geschreven te hebben in 1966, 1967 én 1968, leek Ford met zijn GT40 onklopbaar.

In 1969 leek de race van bij de start echter verloren. Uit onvrede met de ronduit gevaarlijke startprocedure van de etmaalrace, weigerde Jacky Ickx deel te nemen aan de kenmerkende ‘Le Mans start’. Daarbij moesten piloten met gevaar voor eigen leven over de startgrid naar hun auto lopen alvorens te kunnen vertrekken. Daarbij werd door veel piloten een loopje genomen met de veiligheidsregels rond het gebruik van gordels, wat meermaals tot gevaarlijke situaties geleid had.

Legendarische overwinning

Jacky Ickx pleitte eerder al voor het afschaffen van de Le Mans-start maar ving bot bij de organisatoren van de etmaalrace. Uit protest wandelde hij bij de start van de race rustig naar zijn Ford GT40, gespte zich veilig vast in zijn race-harnas en vertrok als allerlaatste van het veld. De opmerkelijke actie van Jacky Ickx oogstte heel wat bewondering en vestigde de aandacht op het probleem van de Le Mans start. Maar omdat Ickx met zijn Ford GT40 – serienummer 1075, dezelfde wagen die het voorgaande jaar de 24 uur van Le Mans won – als laatste vertrok, keek hij aan tegen een hele reeks inhaalmanoeuvres over het lange circuit. Een overwinning leek dan ook veraf. En toch reed hij na 24 uur racen als eerste over de eindmeet, zij het met amper 120 meter voorsprong op de wagen die als tweede finishte. Hij oogstte heel wat respect en bezorgde de Ford GT40 daarmee de vierde overwinning op rij.

Spa 6 Hours Vijftig jaar na datum behoort de overwinning in 1969 nog altijd tot een van de meest legendarische hoogtepunten van de 24 uren van Le Mans. Een revival van dat moment is dan ook op zijn plaats.

De samenwerking met de Spa Six Hours kwam er niet toevallig. Vincent Collard van Roadbook, organisator van het evenement voor historische racewagens: “Met de Spa Six Hours die we jaarlijks naar het Circuit van Spa-Francorchamps brengen, willen we de luisterrijke geschiedenis van de motorsport doen herleven. Toen we hoorden dat Ford de overwinning van de Ford GT40 in de 24 uren van Le Mans van 1969 wilde doen herleven, was ik meteen enthousiast. Tijdens ons evenement nemen immers niet minder dan 20 Ford GT40’s deel, een teken van de impact die het model gehad heeft op de motorsportgeschiedenis.

Tijdens de Spa Six Hours laten de racelegendes van weleer opnieuw hun motoren brullen en nemen ze het tegen elkaar op in verschillende raceklasses. Endurance cars, pre-war sportscars, historic F1’s, pre-1966 touring cars, … allen strijden ze op het scherp van de snee zoals in hun gloriedagen. Een spektakel om niet te vergeten!

Afspraak op 29 september op het circuit van Spa-Francorchamps!

(persbericht)