Home > #Hoofdnieuws > BRX: Officiële lancering Junior X Cross Car Kampioenschap tijdens het World RX te Spa

BRX: Officiële lancering Junior X Cross Car Kampioenschap tijdens het World RX te Spa

De splinternieuwe rallycross klasse, de Junior X Cross Car, wordt officieel gelanceerd tijdens het Spa World RX of Benelux op 11 en 12 mei aanstaande! Een unieke kans voor jongeren van 12 tot 18 jaar om deze discipline te ontdekken en zich te bewijzen voor het grote publiek en rally expert Thierry Neuville.

Het is het grote nieuws in de Belgische Rallycross : de komst van een Junior kampioenschap voor kinderen van 12 tot 18 jaar ! Georganiseerd door de jonge promotor van de SRX Cup Jerome Fontaine en in samenwerking met de RACB, BORA en Zelos. Deze nieuwe FIA gehomologeerde discipline is in het leven geroepen om een antwoord te geven aan jonge piloten die zowel graag op circuit als op onverhard rijden.

En de organisatoren komen direct met een prachtige wedstrijd vermits de officiële lancering plaats vindt tijdens de Benelux manche van het Wereld Kampioenschap Rallycross. Op 11 en 12 mei verzameld de beau monde van de Rallycross op het Circuit van Spa Francorchamps. Een unieke race voor onze toekomstige jonge talenten!

Nathalie Maillet, CEO van het Circuit Spa-Francorchamps : “Ik verwelkom met plezier deze nieuwe FIA discipline op ons circuit en kijk er naar uit om de nieuwe talenten van de toekomst nu al te mogen aanschouwen op ons circuit. Het is een mooie aanvulling op het drukke weekend dat ons te wachten staat”.


10 Cross Cars aan de start

Op technisch vlak wordt dit kampioenschap verreden met identieke machines. Deze kleine wagens zijn een mix tussen een kart en een rallycross wagen. Motorisch rijdt iedereen met een Kawasaki ER6 motor met 80pk en hierdoor kunnen deze Cross Cars optrekken van 0 naar 100 in minder dan 5 seconden.

In 2019 kunnen er maximaal 10 deelnemers deelnemen aan het kampioenschap. De jonge piloten hebben de keuze om een Cross Car te huren voor 1.500€ per wedstrijd of om zelf een aan te schaffen. Onder de deelnemers vinden we Kobe Pauwels terug, zoon van de voormalig Belgisch Kampioen Rallycross, Koen Pauwels, die eveneens de bezieler van het project is.

Thierry Neuville en Lifelive geïmpliceerd in het project

Hij hoeft geen introductie meer: Thierry Neuville heeft besloten om deel te nemen aan het kampioenschap via het bedrijf Lifelive, die gespecialiseerd zijn in de ontwikkeling van Cross cars, waarvan zijn broer de leiding heeft. Lifelive is de enigste constructeur in België en zal voor het komend seizoen aan de start verschijnen met meerdere wagens. Daarnaast heeft Lifelive zojuist een gloednieuwe online Cross car configurator gelanceerd. Dit geeft geïnteresseerden de mogelijkheid om onmiddellijk hun persoonlijke TN5 samen te stellen en een prijsindicatie te bekomen in functie van de personalisatie.

Met deze nieuwe discipline hoopt de viervoudig vicekampioen rally dat autosport toegankelijker wordt voor jongeren en dat ze optimaal kunnen trainen. Zowel op verhard als onverhard. “Ik ben reeds geruime tijd fan van Cross car. Ik startte mijn carrière in de autocross, die zeer dicht aanleunt bij de rallycross en crosscountry races. Bovendien ben ik de eerste om te bevestigen dat de basis aangeleerd wordt door het besturen van dit type auto’s.”

Kalender 2019:
– 03/03 – Duivelsberg Maasmechelen
– 11/05 – Spa Francorchamps (World RX)
– 23/06 – Eurocircuit Valkenswaard
– 21/07 – Duivelsberg Maasmechelen
– 08/09 – Duivelsberg Maasmechelen
– 06/10 – Duivelsberg Maasmechelen
– 30/11 – Jules Tacheny Mettet

(persbericht Zelos)

You may also like
In de kijker: Barry Baltus
Moto E: elektrische serie binnen MotoGP weekends in 2019
WRX: Autosportwereld.be sprak met Guillaume De Ridder
De eindejaarsround-up: Guillaume De Ridder