Home > Circuit > Blancpain GT Series: Britse actie gaat voort op Silverstone

Blancpain GT Series: Britse actie gaat voort op Silverstone

De Blancpain GT Series zijn toe aan hun tweede Britse evenement op een week tijd. 48 wagens nemen het zondag tegen elkaar op in de 3 Uur van Silverstone. Het historische circuit in Northamptonshire staat al voor de negende keer op het programma van de serie. Hoewel het kampioenschap vele inhaalbewegingen kent tijdens de race zal de positie op de startgrid dit weekend cruciaal zijn. In de acht vorige edities startte de winnaar telkens van de eerste twee startrijen. De spanning zal dus hoog zijn tijdens de kwalificaties.

18 Pro class-wagens verschijnen op de grid in Silverstone. Alle toppers die in Monza aanwezig waren tekenen ook opnieuw present. Vooral voor de Britse merken Aston Martin en Bentley is dit een hoogtepunt. Zij zullen beide strijden voor de winst in de Pro class. Bentley, dat dit jaar zijn honderdste verjaardag viert, brengt opnieuw twee Continental GT3 van M-Sport aan de start die voor de eerste zege in dit evenement sinds 2014 moeten gaan. Om die overwinning te behalen rekenen ze onder andere op onze landgenoot Maxime Soulet die de Continental GT3 #108 zal besturen. Een eventuele tweede zege zou hen op gelijke hoogte brengen met Aston Martin, dat vorig jaar met R-Motorsport  zijn tweede beker won. Ook hier vinden we een Belg tussen de piloten, met name Maxime Martin (Vantage AMR GT3 #62). Om de zege van vorig jaar te verdedigen brengt het Britse merk drie nieuwe Vantage AMR GT3 mee naar Silverstone, twee van R-Motorsport en een van Garage 59.

De concurrentie is wel niet min. Porsche was dit jaar verrassend sterk en haalde met Dinamic Motorsport meteen de eerste zege van het seizoen binnen. Ook de Mercedes-AMG vormen een sterk blok. Algemeen kampioen AKKA ASP en titelverdedigers in de Endurance Cup Black Falcon zijn de speerpunten bij de Duitsers. Een verrassende statistiek is dat Audi hier nog nooit kwam winnen. Het is aan onder andere het Belgische Audi WRT om hier verandering in te brengen.

Rist Belgen aan de start

Naast de strijd vooraan zijn er nog drie andere competitieve klassen aanwezig op Silverstone. In de Silver Cup komen de favorieten opnieuw uit het kamp van de Mercedes-AMG-teams AKKA ASP en Black Falcon. Het Belgische Audi WRT zal er eveneens op het hoogste schavot mikken. Voor de thuisfans is het vooral uitkijken naar de Honda NSX GT3 van Jenson Team Rocket RJN. Daar zal Jenson Button voor het podium strijden. In het Pro-Am is Tempesta Racing de favoriet, terwijl in de Am-Cup Barwell Motorsport het te kloppen team is.

Naast Soulet en Martin komen er nog zes andere Belgen dit weekend aan de start. Eerst en vooral zijn er de mannen van Audi WRT, Dries Vanthoor (R8 LMS #2) en Charles Weerts (R8 LMS #10). In totaal brengt het Belgische team drie wagens aan de start met ook nog de R8 LMS #17. In dat andere Belgische team, Boutsen-Ginion, vinden we ook twee Belgen terug: Phillipe Steveny in de BMW M6 GT3 en Renaud Kuppens in de  Lamborghini Huracan GT3. Denis Dupont maakt zijn eerste optreden van het seizoen met de Lamborghini Huracan GT3 van Ombra SRL in de Silver Cup. Bernard Delhez komt dan weer uit voor het Franse Tech 1 Racing in de Lexus RCF GT3. Tot slot is er nog Louis Machiels, die met de Ferrari van AF Corse de Pro-Am Cup zal betwisten.

De officiële testen gaan door op donderdag en vrijdag. Zaterdag beginnen de vrije trainingen en is er ook al de pre-qualifying. De echte kwalificatie is op zondagochtend, met om 15u lokale tijd dan het begin van de 3 uur van Silverstone 2019. Het volledige programma alsook de deelnemerslijst kan u terugvinden via de volgende links: deelnemerslijst / programma

You may also like
F1 Silverstone: zesde thuiszege voor Hamilton
Blancpain GT Endurance: vierde plaats voor Machiels
Blancpain: Dries Vanthoor neemt revanche na Brands-Hatch
Formule Renault Eurocup: grote première op Silverstone voor Ugo de Wilde