Home > #Hoofdnieuws > BRC Wallonie: Fernémont neemt over

BRC Wallonie: Fernémont neemt over

Adrian Fernémont heeft de macht gegrepen in de Rallye de Wallonie. Hij won nog eens twee proeven van de tweede lus en bouwde daarmee een voorsprong van 8,7 seconden op. Dichtste achtervolger Cédric Cherain kon mede door een verkeerde bandenkeuze de Skoda niet bijhouden. Ghislain de Mévius volgt nog altijd op een derde plaats (+31,2 seconden). Op de laatste proef was er nog een euvel met een paardenkar.

Het gevaar blijft rond Namur om iedere hoek loeren. Zo ondervond ook Sébastien Bedoret. Door het olieprobleem van deze ochtend konden de rijders pas in de tweede lus voor de eerste keer de proef Mohiville aandoen. Voor sommigen liep dat grondig fout. Bedoret ging er uit de bocht en belandde in de gracht. Als bij wonder raakte de jonge Skoda-piloot zonder grote problemen terug weg. Hij heeft nu wel de rol vooraan nog wat meer moeten lossen en staat momenteel op plaats vijf. In dezelfde bocht gingen ook PJM Cracco en Gilles Pyck van de baan. “Het was er extreem glad en ik en ik kon niets meer doen. Voor de rest hebben we het tempo we wat kunnen optrekken dus gaan we er nog vol voor”, aldus Bedoret.

Fernémont ging ondertussen gewoon door op zijn elan in de wisselende weersomstandigheden en nam op iedere proef enkele seconden op Cherain. Die laatste gaf aan dat hij niet verwacht had dat de baan zo snel zou opdrogen. “Ik heb mijn bandenkeuze gemaakt op basis van de runs deze ochtend, die er zeer glad bijlagen. Doordat het deze middag snel opdroogde blijkt dat nu de verkeerde keuze te zijn. De wagen is ook nog steeds erg nerveus, dus moeten we zeker nog aanpassingen doen om terug te kunnen aanvallen. We geven zeker niet op, want in deze omstandigheden kan alles plots omslaan. Het verschil is nog speelbaar en er zijn nog veel proeven af te leggen.”

Oplegger zorgt voor opschudding

Tot slot was er op de laatste proef een bizar voorval met de Polorijder. Hij moest vol in de remmen doordat een bewoner de weg overstak met zijn oplegger. “Op dat moment gingen we voluit en vlak na een wat blinde bocht zagen we opeens een oplegger met een paard voor ons. Ik gooide meteen alles dicht en de wagen ging alle kanten uit. Gelukkig kwam hij niet in tegengestelde richting op ons af, want dan had ik niets meer kunnen doen en zou de afloop dramatisch geweest zijn.”

Cherain ging er van uit dat de proef geneutraliseerd zou worden, maar de rest kon wel een snelle chrono neerzetten, waardoor Cherain plots op drie minuten van de leidersplaats stond. De jury besliste om hem op 1,6 seconde van winnaar Xavier Bouche te plaatsen, wat niet naar de zin was van Fernémont. “Door zijn bandenkeuze verloor hij in iedere proef tijd op mij en nu plaatsen ze hem plots voor mij. Het gaat wel maar om een halve seconde maar toch. De omstandigheden veranderen constant dus kunnen we iedere seconde goed gebruiken.”

Ghislain de Mévius rijdt ondertussen op kousenvoeten opnieuw een constante rally. “Zoals gewoonlijk kunnen we de echte toppers niet bijhouden. Met deze derde stek staan we wel op onze plaats denk ik. Het gaat vrij goed, maar we moeten blijven opletten. Als we dit kunnen aanhouden staan we er goed voor.”

Xavier Bouche is door de uitschuiver van Bedoret opgeschoven naar vier. “Het is een heuse uitdaging om in deze omstandigheden de nieuwe Polo te leren kennen. We doen het goed, maar we kunnen zeker nog beter. Ik zit nog in volle aanpassingsperiode en ik voel dat ik de wagen nog niet onder de knie heb. We blijven zoeken naar de juiste afstelling om nog sneller te kunnen gaan straks.”

Verder in de top tien vinden we nog Kevin Demaerschalk (zesde), Patrick Snijers (zevende) en Vincent Verschueren (tiende). In het junior BRC heeft Grégoire Munster een comfortabele leiding van ruim een minuut op dichtste achtervolger Thibauld Mazuin.

 

You may also like
Rally: Paul Lietaer in minimum twaalf wedstrijden
BRC South Belgian: met mooi deelnemersveld
BRC 2023: Benoit Verlinde en Anton Dupan een stapje hogerop
BRC Masters Cup en 2WD Trophy : ook zij gingen van start in de Haspengouw