Home > Circuit > BTCC: Josh Cook (Honda) neemt kopstart in Brands Hatch

BTCC: Josh Cook (Honda) neemt kopstart in Brands Hatch

Het deelnemersveld van het Brits toerwagenkampioenschap (BTCC) heeft afgelopen winter een flinke metamorfose ondergaan, maar de intensiteit van de races blijft op zijn plaats. Dat hebben drie wedstrijden op de korte omloop van Brands Hatch afgelopen weekend uitgewezen. Josh Cook (Honda) pokerde zich naar de zege in de eerste manche en is leider in de tussenstand. Andrew Jordan (BMW) en Rory Butcher (Honda) wonnen de overige confrontaties.

Foto: © BTCC

We keren even een jaar terug in de tijd. We bevinden ons in Brands Hatch voor de openingsmeeting van het BTCC 2018. Net voor de start ontstaat er een dilemma tussen slicks en regenbanden. Senna Proctor is een van de weinigen die de keuze voor slicks aandurft en mag ruim een halfuur later zijn eerste overwinning vieren. Hetzelfde scenario deed zich voor tijdens de eerste race van 2019, nu met Josh Cook als winnaar. Dankzij de puike prestatie van de Honda-rijder bezet BTC Racing ook de leidersplaats in het teamkampioenschap.

Vier punten is na drie van de dertig races de achterstand van Ford-rijder Tom Chilton, die op nog meer had kunnen hopen zonder een ondoordachte inhaalpoging op Matt Neal (Honda) in de derde race. Winnaar Chilton kreeg een tijdstraf en viel zo terug achter Rory Butcher, die op de groene tafel zijn eerste BTCC-zege op zak stak. De Honda-rijder is vierde, achter de eveneens verrassende Stephen Jelley, die na een rampzalige comeback in 2018 beter deed dan fabrieksrijders Colin Turkington, Andrew Jordan en Tom Oliphant.

Enkele woorden nog voor veteraan Jason Plato (Vauxhall), die na een serieuze dip met de achterwielaangedreven Subaru terug van weggeweest leek na een tweede kwalificatietijd. De tweevoudige kampioen kreeg door een niet-reglementaire startpositie echter een drive through aan de broek en zou zijn achterstand nooit meer inhalen. Donington, op 27 en 28 april, wijst mogelijk uit of hij zijn recordscore van 96 overwinningen dit seizoen kan verbeteren. Een andere veteraan, Mark Blundell (Audi), scoorde trouwens enkele punten in Brands Hatch, maar meer dan een sterk gemediatiseerde aanvulling lijkt de gewezen F1-rijder niet te worden…

Tussenstand na Brands Hatch

  1. Josh Cook (BTC Honda) – 44, 2. Tom Chilton (Motorbase Ford) – 40, 3. Stephen Jelley (Parker BMW) – 35, 4. Rory Butcher (AmD Honda) – 34, 5. Adam Morgan (Cicely Mercedes) – 31, 6. Jake Hill (AmD Audi) – 30, 7. Ashley Sutton (BMR Subaru) – 27, 8. Andrew Jordan (WSR BMW) – 23, 9. Matt Neal (Dynamics Honda) – 22, 10. Tom Ingram (Speedworks Toyota) – 20.

 

 

You may also like
In een notendop: Formule E, Alpine Elf Europa Cup en BTCC
In een notendop: DTM en ADAC GT Masters
DTM Brands Hatch: Audi domineert kwalificatie
DTM Brands Hatch: Wittmann wint, Rast blijft leider