Home > #Hoofdnieuws > In een notendop: Internationaal rallycross-nieuws

In een notendop: Internationaal rallycross-nieuws

Het weekend van 5 april begint het WK Rallycross 2019 aan zijn zesde jaargang. Het FIA Europese kampioenschap begint dan weer met Super1600 in Barcelona, en dat tijdens het weekend van 27 april terwijl het voor de Europese Supercars wachten is tot Silverstone (25 mei). Tijdens de voorbije maanden stelde de Oostenrijker Max Pucher een nieuw kampioenschap, GRC Europe, voor. Ondertussen raken met mondjesmaat enkele namen bekend voor de diverse kampioenschappen, een overzicht.

FIA Wereldkampioenschap
De Duitser Timo Scheider was de eerste die zijn plannen bekendmaakte om met een Seat Ibiza van het team All-inkl.com een gooi te doen naar de WK-kroon. Even later maakte het Oostenrijkse Team STARD bekend dat de Let Janis Baumanis zijn verblijf bij hen verlengt. Niet onbelangrijk was de melding van STARD dat het team voor de ontwikkeling van nieuwe Fiesta’s kon rekenen op steun van Ford Performance. De laatste die officieel bekendmaakte het WK te betwisten was de Brit Oliver Bennett met een Mini (hoofdfoto). Bennett werkte in 2018 een gedeeltelijk programma af en reed ook in ARX, het Amerikaanse kampioenschap. Ook de Noor Andreas Bakkerud bekijkt nog steeds de mogelijkheid om na het stoppen van zijn team EKS in het WK te blijven. Last but not least geven we mee dat onze landgenoot Guillaume De Ridder naarstig op zoek is naar een zitje. “Het is nu of nooit nu de fabrieksteams gestopt zijn“, gaf De Ridder ons eerder al mee. En die zin horen we vele gegadigden uitroepen. Daarbij ook de Italiaan Gigi Galli die op de sociale media aangeeft een terugkeer in het WK te overwegen met 1 of 2 verbeterde Kia’s. Ook is er minstens één Skoda WRX te zien van ES Motorsport en de Nederlander Kevin Abbring lijkt hier het zitje te kunnen bemachtigen.
Na de suprematie van de Zweed Johan Kristoffersson de voorbije jaren zouden we dit jaar wel eens een erg spannendee strijd kunnen zien in de race naar de titel. Niet vergeten, dit WK komt 11 en 12 mei ook naar ons land en dat op het circuit van Spa Francorchamps.

FIA Europees kampioenschap voor Supercars
Het is nog koffiedik kijken wie hier permanent zal inschrijven om zo te trachten de Let Reinis Nitiss, de kampioen van 2018, op te volgen. Vandaag maakte het Zweedse team JC Racetekink bekend dat de Zweed Robin Larsson met een Audi S1 het volledige Euro RX voor zijn rekening zal nemen. Daarmee kennen we meteen de naam van één van de kanshebbers voor de Europese titel bij de Supercars. Robin Larsson werd in 2014 reeds Europees kampioen met een Audi en nam daarna deel in het Wereldkampioenschap.

GRC Europe
GRC Europe werd in oktober vorig jaar in Wenen voorgesteld door de Oostenrijkse zakenman Max Pucher en kan reeds uitpakken met enkele interessante namen. Daarbij uiteraard de Fin Toomas Heikkinen en de Oostenrijker Alexander Wurz die beiden aanwezig waren op de persvoorstelling. Ook de broers Timmy en Kevin Hansen maakten enkele weken geleden hun deelname aan GRC bekend en erg recent kunnen we de naam van de Nieuw-Zeelander Hayden Paddon aan dat rijtje toevoegen. GRC Europe bestaat uit twee klassen, de reguliere Supercars en de silhouette-wagens in de klasse Titans, Pantera’s genaamd.  De Hansen-broers zijn ook nog steeds op zoek naar een oplossing om na  het Peugeot-avontuur opnieuw aan te treden in het WK.

Naarmate de maand april nadert zien we ongetwijfeld stelselmatig meer namen opduiken.

(J Dingenen, foto J Dingenen)

You may also like
WRX en Euro RX: enkele kalenderwijzigingen
Vaarwel 2022, op naar een spetterend 2023!
WRX 2023: terug naar Mettet
WRX en Euro RX: kampioenen winnen op de Nürburgring