Home > Rally > Divers > WRC Monte-Carlo: de Abarth 124 rally weer van de partij

WRC Monte-Carlo: de Abarth 124 rally weer van de partij

De Abarth 124 Rally opent het seizoen van 2019 tijdens de Monte-Carlo Rally, het eerste evenement van het wereldkampioenschap rally WRC met Enrico Brazzoli en teammaat Manuel Fenoli (ITA) aan het stuur van een Bernini Rally Team-auto.

De spider met het schorpioenlogo verdedigt zijn kampioenstitel in de FIA R-GT Cup, die als het wereldkampioenschap Gran Turismo wordt beschouwd, met vorig jaar de Fransen Raphael Astier en Frédéric Vauclare aan het stuur. Brazzoli is zelf ook wereldkampioen: zo staat de WRC3 Cup met tweewielaandrijving in 2018 op zijn palmares. Dit jaar wil de Italiaan dit internationale succes nog eens overdoen door in de FIA R-GT Cup aan te treden met de auto die de categorie domineerde.

De Monte-Carlo Rally is een belangrijk evenement in de racegeschiedenis van de Abarth 124 Rally. Bij zijn werelddebuut in 2017 bewees de wagen meteen hoe competitief hij is, met uitstekende prestaties van de jonge Italiaan Fabio Andolfi in team met Manuel Fenoli, die dit jaar met Brazzoli rijdt. De Italianen Andrea Nucita en Marco Vozzo hebben hun prestaties van vorig jaar verbeterd met een schitterende vierde absolute tijd bij de officiële WRC vierwielaangedreven wagens in de zwaarste speciale etappekoers, in slechte weersomstandigheden met veel sneeuw en ijs.

Ook dit jaar wordt er weer sneeuw en ijs verwacht voor een deel van de race die op donderdag 24 januari in Gap van start gaat, wat de eerste wedstrijd van het wereldkampioenschap rally WRC zeker nog zwaarder zal maken. Er zijn twee speciale etappes op dag één en zes voor de tweede manche op vrijdag 25 januari. Op zaterdag 26 januari zijn er vier getimede etappes vóór de grote finale op zondag 27 januari met nog vier speciale etappes, waaronder twee passages over de legendarische Col de Turini. In totaal zullen de deelnemers 1.366 km afleggen, waarvan 323 km met een getimede snelheid, verdeeld over 16 speciale etappes.

Enrico Brazzoli was na de eerste proeven enthousiast over de nieuwe wagen. “Voor een Italiaanse coureur is deelname aan de Monte-Carlo Rally in een Abarth een droom die uitkomt. De auto is zeer performant en krachtig en ik ben optimistisch over het kampioenschap, ook al is de Monte-Carlo Rally, berucht om zijn valkuilen en lastige passages, nooit een gemakkelijke race.”

Abarth heeft in deze race een traditie vol successen, zoals de overwinning van de Duitser Walter Rohrl in 1980 in een 131 Rally die de weg vrijmaakte voor winst van de kampioenstitels van constructeurs en coureurs dat jaar.

Voor sportminnende klanten organiseert Abarth dit jaar het kampioenschap Abarth Rally Cup 2019. In dat kampioenschap zal één merk strijden in zes prestigieuze wedstrijden van het Europees kampioenschap rally FIA-ERC, met een jackpot en veel spektakel, gezien de evenementen telkens veel liefhebbers aantrekken. De Abarth Rally Cup begint op 2 mei met de Rally Islas Canarias en eindigt met de Rally van Hongarije op 3 november.