Home > #Hoofdnieuws > Enkele schitterende boeken voor de Porsche-liefhebbers

Enkele schitterende boeken voor de Porsche-liefhebbers

Traditioneel is het eind van het jaar de tijd waarin er heel wat nieuwe autosportboeken verschijnen. Jaaroverzichten, maar ook heel wat andere autogerelateerde boeken zien in deze periode het licht. Liefhebbers van het merk Porsche hebben toch al niet te klagen over een gebrek aan boeken over ‘hun’ merk en ook dit jaar verschenen er weer de nodige nieuwe aanwinsten. We stellen er enkele voor.

Door René De Boer

Een bijzonder nieuw boek is ‘Gulf 917’ van de Amerikaanse auteur Jay Gilotti, uitgegeven door Dalton Watson Fine Books. Je zou denken dat over de Porsche 917 zo ongeveer alles wel is geschreven, maar het boek over de 917’s in het beroemde lichtblauw en oranje van Gulf, ingezet door het Britse JW Automotive Engineering-team met coureurs als Jo Siffert, Derek Bell, Brian Redman en Gijs van Lennep overtuigt door een veelheid aan details. Natuurlijk danken de Gulf-917’s hun bekendheid vooral ook aan hun prominente rol in de film ‘Le Mans’ van Steve McQueen, en ook dit aspect wordt uitgebreid belicht. Naast de reguliere uitgave, keurig gebonden in hardcover met stofomslag, is er ook een ‘Publisher’s Edition’, die nog een extra boek omvat, het geheel samen in een cassette en deel 1 persoonlijk getekend door coureurs Redman en Bell, teammanager John Horsman en de auteur. Ongeacht de versie wordt dit boek een geheid ‘collector’s item’, gezien de populariteit van de 917 in het algemeen en de Gulf-auto’s in het bijzonder. Derhalve een dringend koopadvies, nu de boeken nog voor een normale prijs te koop zijn.

Jay Gillotti: Gulf 917, Dalton Watson Fine Books, Engelstalig, 496 pagina’s, gebonden in hardcover met stofomslag, ISBN 978-1-8544-3299-5.

 De Duitse uitgever Gruppe C komt met drie autosportjaarboeken. Allereerst ‘Porsche Sport 2018’, de 26e editie in deze reeks. De Porsche die de GTE-Pro-klasse wonnen in Le Mans en de winnende auto van de 24-uursrace op de Nürburgring staan op de cover. Deze successen zijn uiteraard in het boek opgenomen, evenals zo ongeveer elke serie en elk kampioenschap waarin met Porsches gereden wordt, van de Supercup tot de P9 Challenge, van de GT3 Cup Challenge Benelux tot aan de Creventic-series en van Belcar tot aan de Aziatische Carrera Cup. Speciale features zijn er over de ‘Rennsport Reunion’, de ‘919 Tribute Tour’ en de nieuwe 911 GT3 R, die in 2019 zijn opwachting maakt.

Tim Upietz (uitgever): Porsche Sport 2018. Gruppe C, Duits- en Engelstalig, 304 pagina’s, gebonden in hardcover, ISBN 978-3-928540-97-1.

Het jaarboek over de 24-uursrace op de Nürburgring kent een traditie die al teruggaat tot 2001. De winnende Manthey-911 GT3 R siert de cover van de editie van dit jaar. Aanvankelijk alleen in het Duits omvat het boek sinds 2009 ook samenvattingen van de tekst in het Engels. Het concept is bekend: teksten van de bijzonder goed ingevoerde Jörg Ufer, eerst chronologisch en dan per klasse, waarin vrijwel alle teams aan bod komen. Ook bij de foto’s, ongeveer duizend, is elk deelnemend team tenminste eenmaal afgebeeld. Naast de 24-uursrace zelf komen ook de klassen in het voorprogramma aan bod, daarnaast zijn er citaten van tal van rijders en door fans ingezonden foto’s opgenomen.

Jörg Ufer: 24-Stunden-Rennen Nürburgring 2018. Gruppe C, Duits- en Engelstalig, 272 pagina’s, gebonden in hardcover, ISBN 978-3-928540-95-7.

Met ‘ADAC GT Masters 2018’ is er een nieuw jaarboek op de markt gekomen, een positieve ontwikkeling die past bij het aanhoudende succes van de serie, die zich tot het toonaangevende nationale GT-kampioenschap van Europa ontwikkeld heeft. Met Dries Vanthoor en Frédéric Vervisch (beide Audi) en Adrien de Leener (Porsche) waren er dit seizoen ook maar liefst drie Belgen in de serie actief. De coverfoto toont het indrukwekkende GT3-veld op Zandvoort met de uiteindelijke kampioensauto, de Herberth-Porsche van het duo Robert Renauer en Mathieu Jaminet op kop. Op 224 pagina’s volgt een uitgebreide beschrijving van het seizoensverloop in woord – afkomstig van sportwagen- en GT-expert Oliver Runschke – en beeld, waarbij de vaak op groot formaat afgedrukte foto’s goed tot hun recht komen. Ook de andere ADAC-series TCR en Formule 4 komen summier aan bod.

Oliver Runschke: ADAC GT Masters 2018. Gruppe C, Duitstalig, 224 pagina’s, gebonden in hardcover, ISBN 978-3-928540-98-8.

Onder de titel ‘Legendary’ verscheen bij uitgever Delius-Klasing een set van twee boeken over de vier seizoenen waarin Porsche met de 919 Hybrid actief was in de LMP1-klasse van het FIA WEC. De Duitse Heike Hientzsch maakte die periode als lid van het persteam van Porsche van begin tot eind mee en beschrijft niet alleen de tests en races, maar laat ook tal van betrokkenen uitgebreid aan het woord. Het resultaat is allesbehalve een PR-verhaal, want naast de successen worden ook de problemen en de onderlinge spanningen tussen de diverse afdelingen mooi en met diepgang beschreven. Ook diverse interessante blikken achter de schermen zijn opgenomen, van de afdeling die de teamkleding beheert tot het werk in de simulator. Het leesboek is naar keuze in Duits of Engels verkrijgbaar en ook afzonderlijk te koop, het bijbehorende fotoboek toont het mooiste werk van Porsche-huisfotograaf Jürgen Tap uit de vier jaar dat de 919 Hybrid racete, plus het afgelopen jaar met de diverse recordpogingen in het kader van de ‘Tribute Tour’.

Heike Hientzsch: Legendary – Das Porsche 919 Hybrid Projekt / The Porsche 919 Hybrid Project, Delius-Klasing, Duits- of Engelstalig, 270 pagina’s (leesboek), 340 pagina’s (fotoboek), beide gebonden in hardcover, ISBN 978-3-667-11554-6 (bundel Duits), ISBN 978-3-667-11641-3 (bundel Engels), ISBN 978-3-667-11644-3 (leesboek Duits), ISBN 978-3-667-11640-6 (leesboek Engels)