Home > #Hoofdnieuws > Jean-Pierre Van Rossem overleden

Jean-Pierre Van Rossem overleden

Vandaag, 14 december 2018, overleed Jean-Pierre Van Rossem op 73-jarige leeftijd. De Bruggeling was een controversieel figuur die ook naam maakte binnen autosportkringen.

Van Rossem werd geboren in Brugge en studeerde economie aan de universiteit van Gent. Zijn doorbraak bij het publiek kwam er toen hij beursmakelaar was en uitpakte met zijn beleggingssysteem “Moneytron”. Daarmee beweerde hij onuitputtelijke rendementen te kunnen leveren voor beleggers. Een schare gefortuneerde gelukszoekers sprongen op de kar en Van Rossem werd ingehaald als beursgoeroe. Hij vergaarde er op een bepaald ogenblik meer dan 800 miljoen euro mee.

Van Rossem was een autoliefhebber, spendeerde een deel van zijn fortuin aan sportwagens, vooral Ferrari’s, en sponsorde in 1989 het Onyx F1 team. Een succes werd het niet want de Zweed Stefan Johansson haalde in de GP van Portugal 1989 met de derde plaats het beste resultaat ooit voor het team.

De neergang kwam er nadat Van Rossem in 1991 veroordeeld werd voor oplichting en fraude. Het Moneytron systeem bleek een eenvoudige zwendel en het fortuin verdampte bij de afbetaling van de schulden. Van Rossem kreeg een gevangenisstraf van vijf jaar. Hij richtte een eigen politieke partij op ROSSEM (1991) en ROSSEM2 (2014) maar ook binnen de politiek kon hij niet het verschil maken. Na zijn veroordeling en zijn mislukte politieke carrière hield hij zich uit de media en legde zich toe op schrijven en schilderkunst.

(foto: wikipedia)