Home > #Hoofdnieuws > FIA Cross Country: wij spraken met Tom Colsoul

FIA Cross Country: wij spraken met Tom Colsoul

Jakub Przygonski en Tom Colsoul (MINI John Cooper Works) zijn na de voorbije Rally van Marokko zeker van eindwinst van de FIA Wereldbeker Cross Country. De 42-jarige telg uit het bekende rallygeslacht uit Landen is zo de eerste Belg die deze wereldtitel op zijn naam schrijft.

”Ik ben erg blij met deze prestatie, maar het is zeker geen eindpunt”, aldus Colsoul. “Ik ben na tien jaar navigator bij de vrachtwagens een kleine vijf jaar geleden naar de rallywagens in de woestijn overgestapt en dit is een eerste bekroning van het werk. Maar iedereen die onze sport een beetje volgt, weet dat de Dakar de absolute bekroning is en die woestijnrally wil ik ook winnen, laat ons zeggen ergens de komende drie à vier jaar. Ik ben nu bij de top drie-vier in mijn discipline in de wereld en dat is de vrucht van zeer hard werken en die weg wil ik voortzetten.”

Jaren ervaring

De FIA Wereldbeker Cross Country is niet te vergelijken met het WK Rally, waar snelheid veel belangrijker is dan het echte navigeren zoals Colsoul dat doet. “Bij ons heb je jaren ervaring nodig en je leert eigenlijk vooral uit je fouten. Woestijnrally’s zijn een discipline op zich en in niets te vergelijken met wat bijvoorbeeld onze landgenoten Thierry Neuville en Nicolas Gilsoul in het WRC doen. Wat we wel gemeen hebben, is dat het mentaal en fysiek topsport is. Zonder een zeer goede fysieke conditie kom je ook als navigator of corijder nergens.”

Colsoul neemt nu even rust. ”Zo kan ik even de teugels vieren, al hebben we met het Team Colsoul, dat traditionele rallywagens verhuurt, nog wel de Condroz begin november. Onder meer streekgenoot Steve Vanbellingen rijdt daar met een snelle Mitsubishi van ons. Daarna kan ik even rust nemen, alvorens aan de voorbereiding van de Dakar te beginnen. Die wedstrijd begint traditioneel net na Nieuwjaar. Maar even tijd voor het gezin en enkele vrienden, waaronder mijn persman Eric Dupain, dat zie ik wel zitten. Het seizoen is mooi geweest, maar ook heel intens.”

You may also like
FIA Cross-Country: Colsoul naar Kazachstan
FIA Cross-Country: problemen voor Colsoul
FIA Cross-Country: Peterhansel naar de leiding
FIA Cross-Country: Colsoul goed van start in Abu Dhabi