Home > #Hoofdnieuws > Eerste overwinning voor Matterne in de ESB Skoda Fabia R5

Eerste overwinning voor Matterne in de ESB Skoda Fabia R5

Steve Matterne en Rik Vanlessen hebben het afgelopen weekend de rally ‘Critérium Jean-Louis Dumont’ op hun naam geschreven. Voor corijder Rik moet het de eerste overwinning in zijn nog prille rallycarrière zijn, de laatste overwinning van Steve dateert van 2009 in het criterium van de Rally van Haspengouw.

Gure weersomstandigheden daar in de omgeving van Waremme en dat maakte dat menig piloot moeite had om de wagen op het gladde en natte wegdek onder controle te houden. Favoriet Kris Princen, voor de gelegenheid nog eens genavigeerd door Peter Kaspers, ging tijdens de derde klassementsproef in de fout en beschadigde de radiator. Gevolg was dat de motor in de vierde kp te snel te warm werd en Princen moest de handdoek gooien. Ook Jonas Langenakens kreeg stukken aan de wagen en moest halverwege de rally opgeven.

Matterne maakte echter weinig fouten en was na het uitvallen van Princen al aangewezen op het controleren van de rally. Na de eerste lus volgde Matthias Boon op 28 seconden van Matterne, Langenakens op 29.

Het was een vrij moeilijke rally en zeker en vast niet de plezantste,” start Steve zijn verhaal. “De regen maakte dat het vrij gevaarlijk was om echt voluit te gaan. Op diverse rechte stukken kreeg je met aquaplaning te maken en dan wordt het moeilijk natuurlijk. Ook na het uitvallen van Princen werd het er niet makkelijker op want zo’n eerste plaats zo vroeg in de rally blijven veilig stellen is rapper gezegd dan gedaan. Ik kan je verzekeren dat een dag dan lang duurt. Vanaf de derde lus begon het parcours wat op te drogen en konden we wat meer genieten,” aldus een gelukkige Matterne.

Ook Matthias Boon reed een sterke wedstrijd. Ondanks een probleem aan de Subaru Impreza tijdens de laatste twee kp’s kon hij zijn ‘Old Lady’ toch nog de bloemen van de tweede plaats schenken. Boon eindigde op twee minuten van Matterne. Barry Groundwater parkeerde zijn EVO X R4 op een derde plaats op 3min30.

Citroën of Skoda

Steve en Rik starten dit seizoen nog in de East Belgian Rally en in de Condrozrally met de Skoda Fabia R5 uit de ateliers van Bernard Munster Autosport, maar voor de rally van Zuid-Limburg wordt de overstap naar Citroën gemaakt.

Onze Mitsubishi hebben we verkocht, vanaf nu is het alleen nog maar R5 wat de klok slaat,” lacht Steve. “Voor de rally van Zuid-Limburg gaan we proeven van de Citroën C3 R5 van Fred Miclotte en we gaan kijken wat dat geeft. Met welke wagen we volgend seizoen gaan starten is dus nog niet zeker, maar ik laat het je op tijd weten,” besluit een enthousiaste Steve Matterne.

Foto: Olli Dekens, video: Oli Rally (YouTube)

You may also like
BRC Haspengouw: stemmen voor de start
BRC Haspengouw: geen verloren dag voor Sébastien Bedoret
BRC Haspengouw: Kris Princen en de Citroën C3 R5 DG Sport Compétition op een zucht van de zege in de Rally van Haspengouw !
BRC: Princen ook in lus twee de baas