Home > Circuit > Porsche GT3 CCB: Güven op weg naar de titel

Porsche GT3 CCB: Güven op weg naar de titel

Circuit Zolder vormde een prachtig kader voor de vijfde en voorlaatste meeting van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux 2018, de snelste monomerkencup van de Benelux. Onder een prachtig nazomerzonnetje was het publiek massaal aanwezig en kon het in het kader van de FIA Truck Grand Prix twee mooie wedstrijden van de 18 Porsche 911 GT3 Cup bewonderen.

Race 1: Güven, ondanks van Splunteren

Ayhancan Güven (Attempto Racing) lijkt zonder problemen met de druk te kunnen omgaan. Hoewel hij weet dat deze meeting van cruciaal belang is in de titelstrijd rijdt de leider in het kampioenschap twee keer naar de pole positie. En bij de start van de eerste race van 30 minuten houdt de 20-jarige Turk zonder veel problemen Max van Splunteren (GP Elite) af in de eerste linkse.

Xavier Maassen (DVB Racing), vierde op de startgrid, weet dat hij moet aanvallen om Güven onder druk te zetten. Bij de eerste doortocht aan de chicane schuift de regerende kampioen voorbij Dylan Derdaele (Belgium Racing) naar de derde plaats. Maar de kampioen van 2016 blijft tijdens de volgende ronden in de tegenaanval gaan, wat Ayhancan Güven en Max van Splunteren toelaat een kloof te slaan.

In de slotfase komt de jonge Nederlander nog terug op de Turk, en kan hem nog aanvallen. Güven sluit echter keer op keer de deur en wint voor de vijfde keer dit seizoen. Als derde beperkt Maassen nog de schade. De top-5 wordt vervolledigd door Dylan Derdaele en Jesse van Kuijk (GP Elite).

Vooraan mag de eerste plaats dan nooit van eigenaar zijn gewisseld, in Klasse B – die van de gentlemen drivers – was dat wel het geval. Roger Grouwels (RaceArt), na goede kwalificaties als zesde algemeen vertrokken, is de eerste leider. Maar Sandra van der Sloot (Squadra Aragosta) steekt in grote vorm! Halverwege verovert de amazone de leiding en houdt die tot het eind. Verderop ligt titelrivaal Menno van de Grijspaarde (GP Elite) pas vijfde. Toch is het nog niet afgelopen. In de slotfase schuift de Amsterdammer voorbij Nicolas Saelens (Belgium Racing), om zo de punten van de vierde plaats te pakken. Bovendien krijgt Sandra van der Sloot nog een straf van vijf seconden wegens inhalen onder geel, waardoor ze pas als derde wordt gerangschikt, achter Roger Grouwels en Ziad Geris (GP Elite). Zo wint ze dus amper enkele punten op Menno van de Grijspaarde.

Race 2: Dubbel voor Güven

Hoewel hij dit jaar al bij elk van de meetings wist te winnen, kon Ayhancan Güven nooit de dubbel halen. Met de blauwe Porsche 911 GT3 Cup van Attempto Racing op pole hoort dat nu echter wel tot de mogelijkheden. Eens te meer schiet hij er bij de start als een raket vandoor en gaat als eerste door de eerste linkse. De concurrentie zou hem niet meer terugzien.

Achter hem vechten Max van Splunteren en Dylan Derdaele een duel voor de tweede plaats uit… en belanden na contact allebei in de grindbak aan de Kanaalbocht. Xavier Maassen, pas als vijfde vertrokken, kan er gebruik van maken om als tweede over de finishstreep te rijden en zo opnieuw de schade te beperken. Maar met een voorsprong van 35 punten, terwijl er bij de seizoensfinale op het Circuit Paul Ricard nog 44 te verdienen zijn, lijkt Ayhancan Güven goed op weg naar de titel!

“Dit was een fantastisch weekend, het beste uit mijn carrière”, stelde Ayhancan blij. “Het maximum van 44 punten scoren geeft een heel bijzonder gevoel. Zeker omdat er vandaag heel wat Turkse fans aanwezig waren. In Le Castellet moet ik nu minstens 10 punten weten te scoren om kampioen te worden… Uiteraard wordt dat mijn doel!”

De Turkse supporters hadden een dubbele reden om te juichen, dankzij een mooie derde plaats voor de jonge Berkay Besler (Toksport WRT), een 19-jarige ex-karter die aan zijn eerste seizoen in de autosport toe is. Achter hem viel Jesse van Kuijk net naast het podium, met Jurgen van Hover (Speedlover) als vijfde.

Na haar straftijd van Race 1 nam Sandra van der Sloot op klinkende wijze revanche door de tweede race in Klasse B te winnen. Ze profiteerde van de tegenvallende race van Menno van de Grijspaarde (pas zesde in Klasse B) om de leiding van het kampioenschap in handen te nemen. “Ik ben heel tevreden over mijn prestaties van dit weekend”, stelde ze na afloop. “Het Circuit Paul Ricard is echter nieuw voor me, het wordt een nieuwe ervaring en een nieuwe uitdaging. Ik werk voordien nog een testdag af, maar ik denk dat mijn rivalen hetzelfde zullen doen. Ik kijk er al naar uit!”

Terwijl Roger Grouwels enkele ronden na de start met technische problemen de strijd moest staken, reed Ziad Geris voor de tweede keer naar de tweede plaats. Op het podium kreeg hij het gezelschap van Nicolas Saelens, in zijn eerste volledige seizoen in de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux voor het eerst in de top-3. Pierre Piron (Kronos Porsche Centre) en Edward Grouwels (RaceArt) veroverden de volgende ereplaatsen, voor Menno van de Grijspaarde.

De meeting in Limburg waren in ieder geval een succes, tot grote vreugde van Sven Pribylla. “Het waren boeiende en spectaculaire races”, stelde de tevreden directeur van Circuit Zolder. “We zijn heel blij dat we de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux in het kader van zo een internationale meeting als deze mogen ontvangen, want dit kampioenschap schenkt onze meeting zeker een meerwaarde.”

De laatste afspraak van het seizoen staat van 12 tot 14 oktober in de agenda, op het Circuit Paul Ricard te Le Castellet. Voor de derde keer dit jaar rijden de deelnemers aan de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux samen met hun collega’s van de Porsche Carrera Cup France, in wat een heel spectaculaire finale moet worden.

You may also like
Porsche Challenge Southern Europe: geslaagde start van nieuwe competitie
Belcar NRF Zolder: zondag door de lens van Joachim Cieters
E-circuit: Hartog en van Splunteren schitterende vertegenwoordigers van de Porsche Carrera Cup Benelux
Industrie: de laatste Porsche 911 (991) gaat naar de veiling voor het goede doel