Home > #Hoofdnieuws > Rallycross op diverse fronten komend weekend

Rallycross op diverse fronten komend weekend

Komend weekend wordt sowieso al een goed gevuld autosportweekend en rallycross doet daarbij zeker een duit in het zakje. Er is immers niet alleen WK en Europese rallycross in Letland maar ook is er net over de Belgische grens de seizoensafsluiter voor het Nederlandse kampioenschap te Valkenswaard.

Blikvanger wordt uiteraard het Wereldkampioenschap dat voor de derde maal halt houdt in de Letse hoofdstad Riga op het Bikernieki Race Circuit. In 2016 was het de Fransman Sébastien Loeb die voor Peugeot de eerste WK-wedstrijd ooit daar gehouden wist te winnen en vorig jaar verzekerde de Zweed Johan Kristoffersson zich met zijn Volkswagen Polo dankzij winst van zijn eerste wereldtitel. Net als vorig jaar komt Kristoffersson als leider naar Riga, maar ditmaal lijkt het nog één wedstrijd te vroeg om daar al absolute zekerheid te verwerven over de verlenging van het nummer één op de flanken van zijn Polo. Er zijn immers nog drie wedstrijden na Letland (Amerika, Duitsland en Zuid-Afrika) en de voorsprong is nu 59 punten op de Noor Andreas Bakkerud (Audi S1). Voor de winst wordt uiteraard eerst gekeken naar Kristoffersson die met zeven maal winst op acht verreden wedstrijden uiteraard bulkt van vertrouwen. Enkel in Mettet zagen we met Loeb een andere winnaar. Andere kapers op de kust zijn Mattias Ekström (Audi/EKS), Timmy Hansen (Peugeot) en uiteraard de Noor Petter Solberg, Kristoffersson teamgenoot bij PSRX/Volkswagen. In Letland maken nog andere mooie namen hun opwachting. Ex-F1-rijder Alexander Wurz rijdt er zijn tweede rallycrosswedstrijd ooit voor MJP Racing Team Austria en dat met een Ford Fiesta. Er is ook de Zwitser Nico Müller. De DTM-rijder haalde vorig jaar voor EKS de finale en rijdt dit jaar opnieuw voor dat team met een Audi S1. In totaal zien we in het WK 20 Supercars op de lijst.

Euro RX: seizoensfinale Supercars, voorlaatste wedstrijd Super1600
De Supercar-rijders die het Europese kampioenschap betwisten rijden in Letland hun vijfde en laatste wedstrijd van 2018. Daar heeft thuisrijder Reinis Nitiss (Ford Fiesta) met 26 eenheden voorsprong op de Fransman Cyril Raymond (Peugeot 208) de beste papieren in handen om de Europese titel te veroveren. De derde in de stand, de Zweed Anton Marklund, is sinds Frankrijk uitgeteld. Razend spannend is het dan weer in Super1600. Daar heeft de Let Artis Baumanis slechts twee puntjes meer dan de Litouwer Rokas Bacisuka. Beide begonnen voor Volland Racing met een Skoda Fabia aan het seizoen maar beschikken nu over een Audi S1 van datzelfde team. De Rus Aydar Nuriev (Skoda) volgt het duo van nabij en heeft slechts zes punten minder dan leider Baumanis. Na Letland hebben zij hun seizoensfinale halfweg oktober in het Duitse Buxtehude, op de Estering.

NK Rallycross sluit af in Valkenswaard
Het Nederlandse rallycrosskampioenschap sluit komend weekend af op het Eurocircuit in Valkenswaard. Daar mogen Steve Otzer (Super1600) en Martijn Vanhove (Supernationals min 2000cc) zich reeds kampioen noemen en zien we in de klasse Supernationals plus 2000cc nog een mooie strijd tussen leider Steve Volders (Ford Fiesta) en het achtervolgend Volvo-duo Luc Maris en Kristof Bex. Het Eurocircuit speelt ook gastheer voor het Duitse kampioenschap en dat zorgt voor een goed gevuld weekend. De actie wordt dan ook over twee dagen gespreid voor die gelegenheid. Zaterdag worden reeds de eerste reeks en een deel van reeks twee afgewerkt en dat vanaf 14u30. Zondag vanaf 10u15 worden dan de overige reeksen en finales verreden.

(foto J Dingenen/Riga in 2017)

You may also like
WRX en Euro RX: enkele kalenderwijzigingen
Vaarwel 2022, op naar een spetterend 2023!
WRX 2023: terug naar Mettet
WRX en Euro RX: kampioenen winnen op de Nürburgring