Home > #Hoofdnieuws > Lohéac, het jaarlijkse Franse volksfeest

Lohéac, het jaarlijkse Franse volksfeest

Volgend weekend is er alweer de achtste manche van het WK Rallycross, en dat in het Franse plaatsje Lohéac. Het dorpje telt zo’n 400 inwoners maar naar jaarlijkse gewoonte palmen tienduizenden rallycrossliefhebbers de Bretoense gemeente tussen Rennes en Nantes in. Naast het WK is er het EK voor Supercars en Super1600 plus de voorlaatste wedstrijd voor de RX2-rijders.

WK Supercars: lukt het Loeb dit keer?
Voor de ogen van het Franse thuispubliek zal de negenvoudig wereldkampioen rally er natuurlijk alles aan doen om met zijn Peugeot 208 zondagnamiddag tijdens de ultieme finale van het weekend als eerste over de finish te komen. Maar als we de verzamelde tegenstand bekijken kunnen we natuurlijk niet naast de fiere leider Johan Kristoffersson kijken. De regerend wereldkampioen heerst ook dit jaar en gaat in Frankrijk verder op zoek naar records met zijn Volkswagen Polo van PSRX. Kristoffersson heeft dit jaar reeds zes van de zeven verreden wedstrijden gewonnen. De andere wedstrijd werd gewonnen door … Loeb. Daarnaast is er uiteraard Kristoffersson ploegmaat Petter Solberg die in 2014 won. Of wat te denken van het Audi-duo Mattias Ekström en Andreas Bakkerud? Die laatste won in 2013, toen er nog enkel sprake was van een Europees kampioenschap.
Een weekje voor aanvang kwam er nog belangrijk nieuws van GC Kompetition, het team van Chicherit dat in samenwerking met het Britse Prodrive twee Renault Mégane inzet. Daar maakt de Fransman Jérôme Grosset-Janin plaats voor de Brit Liam Doran die zo zijn wederoptreden maakt in het WK. Enkele andere interessante namen zijn onder meer Timo Scheider die aan de start verschijnt met een Seat Ibiza van All-Inkl.com en de twee rijders voor MJP Racing Team Austria, de Brit Andrew Jordan en de Fin Toomas “Toppi” Heikkinen. Heikkinen reed vorig jaar nog voor EKS, het Audi-team van Mattias Ekström.

De Ridder afgelopen jaar in actie te Lohéac

RX2: dicht De Ridder de kloof?
Onze landgenoot is aan een prima seizoen bezig met vooral de klinkende overwinningen in het Scandinavisch tweeluik Hell-Höljes. Daarmee herpakte Guillaume De Ridder zich helemaal na pech bij aanvang van het seizoen. In Canada moest De Ridder echter vrede nemen met plaats twee terwijl zijn Zweedse OMSE-ploegmaat en titelrivaal Oliver Eriksson won. Met een achterstand van 11 punten ligt alle druk bij de Belg wat een eventuele titel betreft, want na Lohéac rest er enkel nog de manche in Zuid-Afrika.

Euro RX Supercars: steeds interessanter deelnemersveld
In de Europese klasse voor Supercars zien we telkens een boeiende strijd wat de dagwinst betreft maar in de tussenstand is het de Let Reinis Nitiss (Ford Fiesta) die comfortabel leidt met 30 punten voorsprong op de Zweed Anton Marklund (VW Polo). In de wetenschap dat er nog slechts één manche rest na Lohéac kan Nitiss engiszins ontspannen toeleven naar deze wedstrijd om daarna in Riga voor eigen volk de titel te vieren. Uiteraard is er ook de Fransman Cyril Raymond die erg gebrand zal zijn op een thuisoverwinning met zijn Peugeot 208. Raymond miste de eerste wedstrijd in Barcelona en verscheen pas op het toneel in Mettet, maar prijkt toch op de derde plek in het kampioenschap. In Frankrijk zien we ook het eerste optreden dit jaar van de Europese kampioen Super1600, de Hongaar Kristian Szabo. Die zal aantreden met een Audi S1 van EKS en wordt zo meteen een kandidaat voor de zege. Tussen de 30 namen zien we ook één Belg, Michael De Keersmaecker met zijn Ford Fiesta.

Euro RX Super1600: Spannende titelstrijd
Het wordt een interessante strijd in de klasse Super1600 waarbij de Let Artis Baumanis (Skoda Fabia) voorlopig leidt met een voorsprong van drie puntjes op de Litouwer Rokas Baciuskas, eveneens actief met een Skoda. Achter dit duo ligt de Rus Aydar Nuriev (Skoda) op vinkenslag. Maar een Franse overwinning behoort uiteraard steeds tot de mogelijkheden en dan wordt vooral uitgekeken naar de prestatis van de Citroën-rijder Jimmy Terpereau.

Naast de kampioenschappen is er verder ook een Retro-demo waarbij de Audi’s, Metro’s en RS200 uit het groep B-tijdperk van weleer zeker niet ontbreken. Verder is er ook de Belg Christophe Jacob die aanwezig zal zijn met een Ford Escort MK 3 in “Schanche-kleuren”.

Het feest begint vrijdagnamiddag reeds met een parade door de kleine dorpskern en vrijdagavond is er reeds een training van twee uur voor alle rijders. Zondagnamiddag kennen we alle winnaars en uiteraard is ook een bezoek aan het Manoir d’automobile (http://www.manoir-automobile.fr/accueil/ ) dat naast het circuit ligt niet te versmaden.

(foto’s J Dingenen)

You may also like
WRX en Euro RX: enkele kalenderwijzigingen
GSeries 2023: De Ridder kampioen, Vranckx derde
GSeries 2023: drie op een rij voor De Ridder, Vranckx op het podium
GSeries 2023: Vranckx en De Ridder domineren opnieuw