Home > #Hoofdnieuws > Aftellen naar “The Magic Weekend”

Aftellen naar “The Magic Weekend”

Wanneer in rallycross over “The Magic Weekend” wordt gesproken gaat het over de jaarlijkse Europese, ondertussen, WK-meeting die begin juli wordt verreden in het Zweedse plaatsje Höljes. Verscholen in de Zweedse bossen ligt daar het Motorstadion waar volgend weekend alweer de zesde van 12 manches voor het Wereldkampioenschap rallycross wordt verreden. Naast de WK-rijders maken ook de EK-rijders van de klassen Supercars en Touringcars hun opwachting en ook de klasse RX2 is van de partij.

WK: blijft Kristoffersson winnen?
De Zweed Johan Kristoffersson, die ook de Scandinavische ontmoeting in het Noorse Hell won, mag ook nu weer beschouwd worden als de absolute topfavoriet met zijn Volkswagen Polo. Hoewel de onderlinge verschillen tussen de fabrieksteams van Peugeot, Audi en Volkswagen dit jaar vaak kleiner waren dan ooit zit Kristoffersson alweer aan vier overwinningen op vijf wedstrijden. De Fransman Sébastien Loeb is met zijn Peugeot voorlopig de enige andere rijder die een overwinning wist te behalen. Maar uiteraard mogen we de Audi-rijders Mattias Ekström en Andreas Bakkerud nooit wegdenken, net als Kristofferssons ploegmaat Petter Solberg of Loebs teamgenoot Timmy Hansen. Ekström vat het belang van het Höljes-weekend als volgt samen: “Wat Monaco is voor F1, is Höljes voor rallycross.” Ook nu weer worden alvast 40000 toeschouwers verwacht in Höljes, waar anders zo’n 150 zielen wonen.

EK voor Supercars: vol huis
Het Europese kampioenschap voor Supercars is aan zijn derde van vijf wedstrijden toe in Zweden en voor komend weekend is de inschrijflijst helemaal volzet. Dat betekent dat 30 rijders zullen strijden voor Europese winst in de koninginneklasse van rallycross. De Let Reinis Nitiss (Ford Fiesta) leidt voorlopig met drie puntjes voorsprong op de Zweed Anton Marklund met zijn VW Polo. Marklund streed in Noorwegen  nog mee met de WK-rijders en haalde daar een halve finale. Dat vormt een mooi beeld van het niveau van dit Europese kampioenschap. Onder de 30 rijders zien we één Belg die zal meestrijden voor een plek in de finale, Michael De Keersmaecker met zijn Ford Fiesta.

EK voor Touringcars: wordt Volders kampioen?
In Zweden zijn we reeds toe aan de derde en laatste wedstrijd voor de Europese klasse Touringcars. Het wel erg compact kampioenschap begon in Mettet, passeerde langs het Noorse Hell en eindigt nu in Höljes. En het is onze landgenoot Steve Volders die hier de rangschikking aanvoert. Volders heeft met 46 eenheden vijf punten meer dan de Noor Jan Emil Wilsberg en de Zweed Daniel Lundh. Het wordt afwachten of de Belg het hoofd kan koel houden en de Europese titel mee naar België kan nemen. Met Filip Baelus zien we hier in deze klasse nog een Belg aan de start.

RX2 : kan De Ridder opnieuw winnen?
In de klasse RX2 wist onze landgenoot in Hell de pechduivel van zich af te schudden en knap naar winst te rijden, net voor zijn teamgenoot bij OMSE, de Zweed Oliver Eriksson. In Nordic RX is De Ridder dan weer ongenaakbaar tot dusver met driemaal op drie wedstrijden winst daar in Scandinavië. Net als in de Europese klasse voor Supercars krijgen we hier een vol veld van 30 deelnemers waaronder uiteraard de leider Oliver Eriksson. Interessant detail, de eerste wedstrijd van Nordic RX vond ook plaats in Höljes en werd dus gewonnen door De Ridder.

Zondagnamiddag kennen we alle winnaars. De wedstrijd begint vrijdag reeds met de eerste en tweede heat voor de rijders in Touringcars en RX2. De Supercar-rijders trainen vrijdag en beginnen zaterdag aan hun eigenlijke wedstrijd.

You may also like
WRX en Euro RX: enkele kalenderwijzigingen
GSeries 2023: De Ridder kampioen, Vranckx derde
GSeries 2023: drie op een rij voor De Ridder, Vranckx op het podium
GSeries 2023: Vranckx en De Ridder domineren opnieuw