Home > Circuit > Enkele cijfers van de Le Mans testdag

Enkele cijfers van de Le Mans testdag

Over exact een week starten de debatten in Le Mans. De testdag lig achter ons en zoals steeds zijn de chrono’s en data van zo’n testdag steeds met een korrel zout of rubber te nemen. Opvallend, Fernando Alonso was de snelste zondag, uiteraard in een hybride Toyota LMP1.

In het totaal legde de deelnemers 54.272 kilometer af, of meer dan éénmaal de omtrek van de aarde, of driemaal de gemiddelde afstand jaarlijks van een Vlaamse autorijder. De #8 van Fernando Alonso legde met 106 ronden ook de grootste afstand af en in één van die 106 ronden reed de Spaanse tweevoudige F1-wereldkampioen een tijd van 3.19.066, de snelste van de dag. De zusterwagen haalde bovendien een topsnelheid van 338,1 km, opvallend, want iedere ‘kenner’ verwachtte een hogere topsnelheid van de niet-hybride LMP1-wagens.

De eerste klassieke LMP1 strandde op zes tienden van de snelste tijd, een kunststukje van de jonge belofte Thomas Laurent in de Rebellion R13. Overigens, de beide Ginetta G60 reden respectievelijk 52 en 29 ronden, weliswaar op bijna 10 seconden van de Toyota.

In LMP2, GTE en GTE Am waren het Nathanaël Berthon, Patrick Pilet en Julien Andlauer die de beste tijden neerzetten, drie Fransen dus, in een Oreca en twee Porsche 911.

Van jonge kerels gesproken, 47 rookies namen aan de testdag deel,

You may also like
WRC 2023: Ogier in Mexico, Gap weer klaar voor Monte-Carlo
WRC Zweden: zeven Belgen en weer een vloot WRC2-deelnemers
WRC 2023: wat u moet weten voor de start van het seizoen
Dakar 2023: Loeb voor zijn zesde, Al-Attiyah op weg naar zege