Home > #Hoofdnieuws > Ypres Rally oogt schitterend

Ypres Rally oogt schitterend

De examens zijn begonnen en de Werelbeker voetbal in Rusland staat voor de deur, maar rallyfans kijken in juni elk jaar opnieuw uit naar de Ypres Rally. Ook dit jaar zal de topwedstrijd op de Belgische en internationale kalender weer kunnen uitpakken met een erg hoogstaande affiche. We kunnen nu al aankondigen dat Thierry Neuville, de voorlopige leider in het Wereldkampioenschap Rally, de overwinning in de Westhoek niet cadeau zal krijgen!

In afwachting dat de Rode Duivels de Wereldbeker veroveren – dromen is niet verboden – is België trots op Thierry Neuville en Nicolas Gilsoul. Zij hebben de leiding genomen in het Wereldkampioenschap Rally, al is er voor Ieper nog wel de WK-rally van Sardinië.  De Hyundai-bemanning komt aan de start in Ieper en ze starten als favoriet, maar aangezien ze niet met hun WRC, maar met de Hyundai i20 R5 rijden, is winst geen zekerheid. Dat bleek vorig jaar al, toen Thierry en Nicolas zich al vroeg lieten verrassen…

Een referentie van dit formaat motiveert andere tenoren natuurlijk om de handschoen op te nemen, te beginnen met Kevin Abbring, de winnaar van vorig jaar. De Nederlander, opnieuw genavigeerd door Pieter Tsjoen, de enige die in Ieper won als rijder en ecorijder, zal een fonkelnieuwe Citroën C3 R5 besturen. Een nieuwe Citroën C3 R5 verwachten we ook voor Kevin Demaerschalk.

Bouffier met een Skoda

En dan is er natuurlijk de armada Skoda’s, aangevoerd door de Bryan Bouffier, die vorig jaar op 8″0 strandde van de overwinning. De Fransman, recent nog winnaar van de Rallye d’Antibes, is zeker een serieuze kandidaat op de zege, net als de Noor Ole-Christian Veiby, die asfaltervaring op komt doen in Ieper. Voor een dichte ereplaats moeten we ook denken aan Hermen Kobus, die telkens een gooi doet naar de Top 5 met zijn Skoda Fabia R5.

En dan zijn er nog de Belgische tenoren met snelle Skoda Fabia’s R5, aangevoerd door Belgisch kampioen Vincent Verschueren, Kris Princen, Sébastien Bedoret, Didier Duquesne, Davy Vanneste en nog een paar andere kleppers die nog verwacht worden, waaronder Cédric Cherain.

Keith Cronin verdedigt de Britse eer met een Hyundai i20 R5

Net als de Jobfixers, kiezen heel wat Britten, die de tweede wedstrijd van het MSA British Rally Championship, afwerken voor een Ford Fiesta R5, zoals Alex Laffey, Sam Moffett en Matt Edwards. Keith Cronin, die vorig jaar de Tony Pond Award won als eerste Britse piloot aan de finish, verdedigt zijn Britse titel met een Hyundai i20 R5, terwijl andere kleppers voor een Skoda kiezen, zoals Martin McCormack en Rhys Yates. En bij Peugeot, vorig jaar aan het feest met Kevin Abbring, is het vertrouwen gegroeid na de overwinning van Guillaume de Mevius in Oostrozebeke.

Met de teams die nog enkele formaliteiten moeten regelen, naderen we de kaap van 30 R5’s, zodat we weer afstevenen op een prachtige affiche. Zeker omdat de strijd tussen de Britse en Belgische Junioren in R2 eveneens erg boeiend zal worden.

En dan is er natuurlijk nog het grandioze spektakel van de Porsches 997 GT3, met kleppers als Tim Van Parijs, Patrick Snijers, Gunther Monnens, Chris Van Woensel, Claudie Tanghe, Jochen Claerhout, Fredericq Delplace en Yves Bruneel, stuk gereputeerde rijders die hun snelheid niet meer moeten bewijzen.

De snelheid zal weer bijzonder hoog liggen op de 23 klassementsproeven van de Ypres Rally!

You may also like
WRC Zweden: zeven Belgen en weer een vloot WRC2-deelnemers
WRC Monte-Carlo – Martijn Wydaeghe: “Wij willen voor de titel meevechten”
WRC 2023: wat u moet weten voor de start van het seizoen
BRC 2023: Jos Verstappen en Renaud Jamoul met Skoda