Home > Rally > BRC > Proper of glijden: wat is het beste plan in Naninne?

Proper of glijden: wat is het beste plan in Naninne?

De dubbele rotonde, populair van de WRC, kent ook zijn succes in België. De rotonde krijgt een plaats in de Rally van Wallonië, en dat al sinds 2016. De beroemde rotonde biedt gemakkelijke toegang aan enthousiaste toeschouwers.

Een van die toeschouwers is Bernard Hayez, voorzitter van de ASAF: “We kwamen op het idee nadat we de vorige edities bijwoonden en na het horen van de reacties van het publiek: iedereen heeft zijn eigen idee over de meest spectaculaire passage. Maar wat  nu eigenlijk de meest efficiënte manier is om over deze rotonde te gaan? Om dat te beantwoorden, vroegen we aan de organisatie van de Wallonie om de timing van deze passage te voorzien.”

De nieuwe samenwerking brengt mooie herinneringen met zich mee. De proef, die vroeger meetelde voor het Belgisch kampioenschap, bracht altijd groot succes met zich mee op Naamse bodem: “De Rally van Wallonië is de meest representatieve rally voor de Waalse motorsport en de ASAF is nog steeds de Waalse autosportfederatie. Het was daaromnog meer noodzakelijk om aanwezig te zijn, omdat er zo veel ASAF-licentiehouders elk jaar deelnemen aan het evenement. Maar het belangrijkste doel is om eerst een goede sfeer te creëren in Naninne.”

En om dat te doen, heeft de ASAF de koe bij de horens gevat. Een ervaren team neemt plaats aan een bureau met topmateriaal (die ongeveer vijftig meter voor de rotonde en honderd meter na de rotonde zal staan) en een professionele animator. “Aangezien we verwachten dat de tijden dicht bij elkaar zullen liggen, gaan we ze meten tot op een duizendste van een seconde. Er zullen ook enkele schermen rond de rotonde staan, terwijl commentatoren live commentaar geven. Ook toeschouwers op afstand, in de straat bijvoorbeeld, zullen op die manier de real-time tijden kennen!”

De kers op de taart is dat toeschouwers toegang krijgen tot een ranglijst en dat er prijzen worden uitgedeeld: “We zullen zelfs twee afzonderlijke ranglijsten opstellen,” zegt de ASAF, “een voor bemanningen met een 4×4 voertuig en een voor de bemanningen met tweewielaandrijving, of het nu gaat om tractie of propulsie. De organisatie telt de chrono’s van de twee passages bij de ranglijsten (zondag om 10u56 en 14u54). Als aandenken voor ASAF-licentiehouders, reiken we prijzen uit aan de eerste piloot en co-piloot, aangezien die twee niet noodzakelijk samen gaan!”

(persbericht)

You may also like
BRC Historic: Rainer Hermann op puntenjacht in South Belgian Rally
BRC Junior: forfait van Jonas De Wilde. Wie scoort er zaterdag?
BRC South Belgian: met opnieuw een zeer mooi deelnemersveld onder aanvoering van Maxime Potty
BRC South Belgian: evenwichtig startveld in VHRS 65 en 50