Home > Circuit > Maxime Potty met Comtoyou Racing en de Belgian VW Club naar TCR Europe

Maxime Potty met Comtoyou Racing en de Belgian VW Club naar TCR Europe

Maxime Potty was de afgelopen twee seizoenen een van de smaakmakers in TCR Benelux. Na de titel van vicekampioen Junior in 2016 en een derde plaats in de algemene rangschikking in 2017, mikt hij dit jaar een niveau hoger. De 18-jarige rijder uit Hamoir zal namelijk uitkomen in TCR Europe aan het stuur van een Volkswagen Golf GTI TCR. Comtoyou Racing zal de wagen inzetten in samenwerking met de Belgian VW Club met slechts één doel: de titel!

De Belgian VW Club heeft in zijn meer dan vijftigjarig bestaan de sportieve programma’s vaak opgesteld op basis van twee grote pijlers waar het veel belang aan hechtte: de trouw aan en ondersteuning van jonge talenten. Toen Maxime Potty in 2016 de overstap maakte van karting op hoog niveau naar de autosport op circuit, opteerde hij voor een Volkswagen Golf GTI in de TCR Benelux. Hij was, ondanks zijn jeugdige leeftijd van amper 16 jaar, meteen de revelatie van het seizoen en bevestigde afgelopen jaar, ondanks enkele pechmomenten, zijn kunnen. Naast zijn overwinningen in TCR Benelux slaagde de jongeman er ook in een schitterende vierde plaats te veroveren in de TCR Europe Trophy, een op zichzelf staand evenement dat enkele toprijders aantrok en verreden werd op het circuit in Adria.

De trouw van Maxime wordt vandaag beloond, want de jongeman kan rekenen op de steun van de Belgian VW Club voor een volledig seizoen in TCR Europe, vanzelfsprekend aan het stuur van een Volkswagen Golf GTI TCR, de ultieme versie van de Golf GTI Clubsport die hij dagdagelijks gebruikt. Maxime gaat deze uitdaging aan in samenwerking met Comtoyou Racing.

“Ik zal enorm goed omkaderd zijn dit seizoen met de ganse ploeg van Comtoyou Racing, geleid door Jean-Michel Baert en François Verbist en de steun van de Belgian VW Club en Jean-François Hemroulle die me zal coachen”, vertelt Maxime verheugd. “Het zijn stuk voor stuk uiterst competente mensen die allemaal een karrevracht aan ervaring hebben, wat mij goed van pas zal komen. Ik krijg daarnaast ook een nagelnieuwe Volkswagen Golf GTI TCR tot mijn beschikking, een wagen die bovendien zal voorzien zijn van de laatste updates voor het seizoen 2018.”

Hoewel Maxime de Hungaroring en de circuits in Monza en Barcelona nog moet leren kennen, steekt hij zijn ambitie niet onder stoelen of banken. “Ik zal voorafgaand aan de wedstrijden op die circuits kunnen testen en aangezien alles in het werk wordt gesteld om de titel te viseren, zal die titel ook heel duidelijk het hoofddoel zijn”, bevestigt hij. “De uitdaging die zich stelt, is niet van de poes, temeer de concurrentie enorm zal zijn. We willen echter geen figurantenrol spelen, zoveel is duidelijk. Het is een grote stap in mijn carrière, maar ik voel me er klaar voor en ben gemotiveerder dan ooit tevoren.”

De jeugdigheid, dat is ook wat Comtoyou Racing overtuigde om vol in te zetten op Maxime Potty. “Vanaf het ogenblik dat we onze eerste wedstrijd reden in de VW Fun Cup, is het laten schitteren van jonge talenten een rode draad geweest in ons verhaal”, vertel Jean-Michel Baert – teamchef van de formatie die twee Volkswagen Golf GTI TCR zal inzetten in het Europese kampioenschap. “Maxime beschikt over heel wat kwaliteiten! Op menselijk vlak is hij een toffe kerel en zijn talent valt niet in twijfel te trekken. Bovendien is het een harde werker en kan hij nu al bogen op een uiterst professionele aanpak, ondanks zijn jonge leeftijd. Zowel hijzelf als zijn entourage koestert ambitie en het is duidelijk dat men mikt op de top van de klassementen. Met François Verbist en de ganse ploeg gaan wij alles in het werk stellen om hem in een perfecte stelling te brengen daarvoor. Hij gaat met name de mogelijkheid hebben om zeer veel te testen deze week, dankzij twee testdagen op de Hungaroring om de nieuwe wagen te leren kennen. Hij zal bovendien goede referentiepunten hebben, want bij de tests krijgt hij het gezelschap van onze vaste rijders in het WTCR. Op de momenten wanneer hij niet op het circuit vertoeft, kan hij gebruikmaken van onze gloednieuwe simulator. Echter, meer nog dan aan het resultaat zelf, willen we werken aan de manier hoe hij dat kan bereiken. Als dan alles goed gaat, volgen de resultaten vanzelf wel…”

Vermelden we nog dat door TCR Europe te betwisten, Maxime ook automatisch deelneemt aan TCR Benelux. Vijf van de zeven meetings uit het EK zullen namelijk in rekening worden gebracht om “het klassement der Lage Landen” te berekenen. Ook daar is hij zonder twijfel een kandidaat voor het eremetaal.

“Bij de Belgian VW Club hebben we altijd van mooie verhalen gehouden”, voegt Charles-Henri Bonnet, voorzitter van de Club, toe. “Met Maxime liep het sinds zijn debuut met een Volkswagen in 2016 eigenlijk vlot. Hij won onder meer de Golf GTI TCR Trophy die we dat jaar organiseerden, waardoor hij in januari 2017 kon deelnemen aan de 10 Uren van Miami in een VW Fun Cup. Maxime is snel, een harde werker, discreet wanneer het moet en vooral een teamspeler. We zijn dus zeer blij dat we hem kunnen steunen bij deze nieuwe stap in zijn carrière. We zullen ook voor de eerste keer kunnen samenwerken met Comtoyou Racing. Dat is weliswaar een relatief jong team, maar wel een dat pijlsnel naam maakte de voorbije jaren. Jean-Michel Baert en François Verbist hebben het afgelopen seizoen in TCR International bewezen dat ze in staat zijn om een groot programma te leiden. Ik kan niet wachten tot het seizoen begint!”

Het seizoen zal op 5 en 6 mei aanvangen op het Circuit Paul Ricard in Le Castellet, een omloop die Maxime Potty vorig jaar reeds ontdekte in het kader van een Franse monomerkencup. Met vervolgens meetings in Zandvoort en Spa-Francorchamps zal de rijder van Comtoyou Racing en de Belgian VW Club wederom op bekend terrein aantreden… alvorens het seizoen vervolgt in Budapest, Assen, Monza en Barcelona – stuk voor stuk klinkende namen in de internationale autosport.

Kalender TCR Europe

5-6 mei: Le Castellet (FR)
20-21 mei: Zandvoort (NL)
9-10 juni: Spa-Francorchamps (BE)
7-8 juli: Hungaroring/Budapest (HU)
18-19 augustus: Assen (NL)
22-23 september: Monza (IT)
20-21 oktober: Barcelona (ES)

Bron: Belgian VW Club.

You may also like
BRC South Belgian: met mooi deelnemersveld
GT Open Spa: het nevenprogramma door de lens van Joachim Cieters
GT Open Spa: de namiddag door de lens van Joachim Cieters
GT Open Spa: de voormiddag door de lens van Joachim Cieters