Home > #Hoofdnieuws > Africa Eco Race: Vasilyev leidt, Belgen aan finish

Africa Eco Race: Vasilyev leidt, Belgen aan finish

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_text _builder_version=”3.0.72″ background_layout=”light” text_orientation=”left” border_style=”solid”]

Begin januari is de glorietijd van de “rally-raid”, de lange afstandsrally’s, met de Dakar en de Africa Eco Race. De Africa Eco Race ligt het dichtste bij de oorspronkelijke Paris-Dakar, met een vertrek in Europa (deze keer verliep de start in Monaco) en een aankomst bij het Lac Rosé in Dakar, Senegal.

Gisteren maakten de deelnemers de oversteek naar Marokko en vandaag, 2 januari 2018, werd de eerste van 12 etappes verreden. Het ging deze dinsdag van Nador naar Dar Kaoura. Een rit van 639 kilometer, volledig op Marrokaans grondgebied. Begonnen werd er met een verbindingsrit van de start in de havenstad Nador, aan de Middellandse zee, naar het 51 km verder gelegen Ameziane. Een klassementsproef van 92 kilometer voerde de deelnemers dan naar het kleine stadje Merada, waarna er een lang verbindingstraject van 496 kilometer werd gereden naar de bivak in Dar Kaoura, dichtbij de grens met Algerije. Na Merada zal het landschap stilaan beginnen veranderen en wordt het duidelijk woestijngebied.

Morgen wacht er een rit van 479 km tussen Dar Kaoura en Agdal. Het wordt een echte Afrikaanse rit over zandpiste en de eerste duinen maken hun opwachting.

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_text _builder_version=”3.0.72″ background_layout=”light” text_orientation=”left” border_style=”solid”]

Etappe 1

Rallyrijder Bjorn Hamiaux trok zich goed uit de slag bij de motoren, passeerde beide controlepunten en bracht de KTM in de vroege namiddag (Belgische tijd) veilig over de finish. Hij werd 19de van de 35 motorrijders en moet 23 en een halve minuut toegeven op de leider en merkgenoot, de Italiaan Paolo Ceci. Die heeft meer dan 2 minuten voorsprong op de Noor Ullevaseter en bijna vier minuten op de Rus Agoshkov, allen op KTM.

Bij de wagens leidt de favoriet, de Rus Vladimir Vasilyev met de Mini Countryman. De eerste Belg is Fabien Lurquin op de 4de plaats. De Belg navigeert de Fransman Matthieu Serradori op MCM. Voor het eerste volledige Belgische team moeten we zakken naar de 13de plaats. Daar vinden we de Toyota van Erwin Imschoot en Patrick Van Hyfte. Zij geven een kwartier toe op de leider.Vermelden we nog de 31ste plaats (35 minuten) voor de Polaris buggy van het duo Johan Cromphout – Christian Verhaeren. Gerard De Rooij is met een Iveco derde algemeen op 5’25” en leidt het klassement bij de vrachtwagens.

(foto’s: africarace.com/bjorn hamiaux facebook)

[/et_pb_text][et_pb_image _builder_version=”3.0.72″ src=”http://www.autosportwereld.be/wp-content/uploads/2018/01/15027914_10209460069353666_6135398323836850680_n.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” sticky=”off” align=”left” always_center_on_mobile=”on” border_style=”solid” force_fullwidth=”off” /][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]