Home > Rally > BRC > Sébastien Bedoret: ‘Trots op wat we hebben neergezet’

Sébastien Bedoret: ‘Trots op wat we hebben neergezet’

Voor de vierde keer winnaar bij de Juniors, na opnieuw de categorie met kop schouders te hebben gedomineerd, bleek voor Sébastien Bedoret niet voldoende om Belgisch Junior-kampioen te worden. Maar zijn vechtlust en zijn prestaties tijdens de Condrozrally hebben indruk gemaakt!

De opdracht leek onmogelijk… Maar hij ging de uitdaging met een ongelooflijke zegehonger aan! Sébastien Bedoret had dit seizoen al drie keer weten te winnen bij de Juniors, en kon indien hij 14 bonuspunten scoorde in de slotmanche nog de Belgische titel veroveren, punten die konden verdiend worden voor elke snelste tijd in de RC4-categorie (die van de R2-wagens).

“Er stonden 18 klassementsproeven op het programma, dus de opdracht zou zeker niet simpel worden”, aldus de 22-jarige, die perfect werd bijgestaan door corijder Thomas Walbrecq. “Maar omdat ik op zaterdag op negen afgewerkte proeven al acht keer de snelste tijd had neergezet, hield ik de moed er in. Jammer genoeg werd er op zaterdag al een chronorit wegens een ongeval geneutraliseerd, en op zondag gebeurde dat tot drie keer toe. En indien voor slechts één van de rijders in RC4 een KP wordt geneutraliseerd, dan worden er in het geheel geen punten toegekend… Ik maakte dus geen kans meer, zelfs indien ik op zondag in alle vijf de proeven die toch werd afgewerkt toch de snelste was geweest, dan nog kwam ik een punt tekort.”

Pech dus voor Sébastien Bedoret, die zichzelf niets te verwijten had. “Ik vertrok met het doel alle snelste tijden neer te zetten, of toch bijna, en wist dus dat ik risico’s moest nemen”, stelt hij. “Zeker op een parcours als dat van de Condroz, dat bekend staat als een van de moeilijkste van het hele seizoen, is dat niet eenvoudig. Hoewel we het links of rechts wel een keer warm hebben gehad, ben ik er trots op dat ik al die snelste tijden heb kunnen neerzetten zonder de wagen ook maar enigszins te beschadigen. Vanaf ik wist dat onze kansen op de titel helemaal vervlogen waren, ben ik echter van tactiek veranderd. Dan werd het enige doel de finish halen en voor een vierde keer de Junior-categorie winnen. Dat is precies wat we hebben gedaan.”

De hele rally lang verbaasde Sébastien de volgers door zijn aanvalslust, maar ook door zijn volwassen aanpak. Door zich met een ‘kleine’ Peugeot 208 R2 op de 18de plaats algemeen te nestelen finisht het duo Sébastien Bedoret-Thomas Walbrecq als eerste bij de tweewielaandrijvers, voor een Porsche en heel wat meer krachtiger wagens. “Sébastien heeft me dit weekend nog maar eens verrast”, vult Thomas aan. “In de wagen blijkt hij ongelooflijk kalm. Tot zondagmiddag vielen we voor honderd procent aan, en behalve bij een kleine schuiver, beging hij geen enkele fout. Soms ving hij de wagen heel natuurlijk op, terwijl we voor hetzelfde geld in een heel oncomfortabele positie hadden kunnen belanden… Zonder ook maar van het gas te gaan! Hij heeft heel veel lef, dat moge duidelijk zijn. Aan het eind van de rally, toen ik hem kalmeerde en hem vertelde dat we enkel aan de finish moesten staan, luisterde hij perfect en verloor hij nooit de concentratie. Hoed af!”

Sébastien en Thomas werkten zeven wedstrijden af bij de Juniors en wonnen er vier. Drie keer moesten ze opgeven (twee keer na mechanische pech, één keer na op een wagen die het parcours blokkeerde te zijn gereden). De titel van vice-kampioen van België is dus oververdiend! “Ik wil trouwens Guillaume de Mévius en Louis Louka feliciteren met hun titel”, besluit Sébastien. “Ik vind het alleen jammer dat we, mede door mechanische problemen, het het hele seizoen lang nooit echt rechtstreeks tegen elkaar hebben kunnen opnemen. Guillaume heeft dit weekend in ieder geval al laten zien tot wat hij in staat is aan het stuur van een R5. Ik hoop het op een dag opnieuw tegen hem te kunnen opnemen – en tegen de andere referenties in België – aan het stuur van een gelijkaardige bolide!”

Als laureaat van de BRC Junior Award, voor de Junior die de beste prestatie leverde, kreeg Sébastien alvast een inschrijving voor de Haspengouwrally, openingsmanche van het seizoen 2018, cadeau. Kortom, de Condroz zit er amper op, of de blik is alweer op de toekomst gericht…

Foto’s : Quentin Champion

You may also like
BRC Historic: Rainer Hermann op puntenjacht in South Belgian Rally
BRC Junior: forfait van Jonas De Wilde. Wie scoort er zaterdag?
BRC South Belgian: met opnieuw een zeer mooi deelnemersveld onder aanvoering van Maxime Potty
BRC South Belgian: evenwichtig startveld in VHRS 65 en 50