Home > Rally > BRC > De perscarroussel: Condroz Rally

De perscarroussel: Condroz Rally

De vreugde was het grootst in het kamp van Vincent Verschueren en Veronique Hostens. De bemanning van GoDrive, het team van Gaby Goudezeune, werd voor de allereerste keer Belgisch kampioen. Een droom die in vervulling ging voor Vincent Verschueren.

Vincent Verschueren (GoDrive Skoda Fabia R5) – 3de plaats – Belgisch Kamioen Rally
“Toen ik klein was, had ik stickers van Patrick Snijers en Bruno Thiry. Grote kampioenen. Vandaag sta ik hier zelf als Belgisch rallykampioen… Ik kan het me nog niet voorstellen. Maar, noteer maar: ik heb alles te danken aan Gaby Goudezeune, mijn mentor en de teambaas van GoDrive, die dit weekend uitermate rustig bleef, ondanks de titelstress. Ik begon misschien te voorzichtig zaterdagochtend, maar ik heb vervolgens het tempo lichtjes verhoogd zonder risico’s te nemen. Zondagochtend ging ik op slicks van start in de regen. Een risico en daardoor verloor ik kostbare tijd, maar toen het begon op te drogen, kon ik die tijd terug pakken. Dat was even een spannend moment, maar voor het overige heb ik niet getwijfeld. Ik wil zeker Godrive, Gaby Goudezeune en mijn geweldige copilote Veronique Hostens nog eens bedanken!”

Kris Princen (Skoda Fabia R5) – winnaar Condroz Rally
“Het is duidelijk dat we hier de titel niet verloren hebben. Ik ben heel blij met deze derde zege in de Condroz. We hadden de wedstrijd altijd in handen. Zelfs toen Ghislain de Mevius in het begin even de leiding in handen had, wist ik dat ik het tempo wel kon verhogen om hem terug te pakken. Zondag heb ik me geconcentreerd op de tijden van Kevin Abbring. We hebben zijn tempo gevolgd en onze voorsprong gecontroleerd”

Kevin Abbring (Peugeot 208 T16 R5) – 2de plaats
“Het is een mooi seizoen geweest. Het was een spannende strijd met Kris en Vincent. Door onze koppelingsproblemen hebben we gisteren wat tijd laten liggen, maar deze 2de plaats was wellicht wel het maximaal haalbare” 

Adrian Fernémont (Ford Fiesta R5) – 4de plaats
“We eindigen op 13″ van Vincent Verschueren en het podium, maar ik ben wel enorm trots dat ik kleppers als François Duval en Bruno Thiry verslagen heb. Dat waren mijn idolen, dus deze 4de plaats doet deugd.”

Bruno Thiry (Citroën DS3 R5) – 5de plaats
“Wat een rally! Ik wens echt Citroën van harte te bedanken, maar ook het team van Caren Burton. Onze wagen had geen enkel probleem en ik ben blij dat ik hen de auto zonder één krasje kan terugbezorgen. Nooit had ik gedacht op mijn leeftijd in de top-5 van deze rally te kunnen finishen. Reken echter niet op mij om over twintig jaar nog eens hetzelfde te doen! Deze Citroën DS3 R5 is echt een plezante auto. Uiteraard had ik wat tijd nodig om te kunnen beginnen begrijpen hoe er alles uit te halen. Dank ook aan Stéphane Lefebvre, die me wat heeft uitgelegd hoe ik deze R5 moest besturen. Alleen een beetje jammer dat ik zaterdag de weg moest openen, dat kostte me wat tijd. Voor het overige heb ik me ontzettend geamuseerd!”

Yves Matton (Citroën C4 WRC) – opgave
“Ik vraag me nog altijd af wat er precies gebeurd is. Het was net alsof ik op het rechte stuk aan de handrem had getrokken. De achterkant van de wagen brak brutaal uit, en we begonnen tegen hoge snelheid te spinnen. De schade was niet enorm, maar door de klap was de schokdemper linksvoor door de motorkap geschoten. Een frustrerend einde van de rally, want een plaats bij de eerste vijf was zeker haalbaar geweest. Toch zullen enkele mooie tijden in de top-3 me bijblijven.”

Kevin Demaerschalk (Citroën DS3 R5) – opgave
“Met enkel achterwielaandrijving verloren we zowat anderhalve minuut. Gelukkig konden we het euvel op de verbinding herstellen, het probleem situeerde zich ter hoogte van de aandrijfas. Het vervolg van de dag bleek een opeenvolging van goede tijden en kleine probleempjes. Zoals de motorkap die openvloog en me het zicht belemmerde. Jammer, want zo konden we geen twee chronoritten na elkaar zonder problemen afwerken. Als alles op onze wagen naar behoren functioneerde waren de goede tijden er wel en konden we dus op meer hopen dan onze uiteindelijke negende plaats.”

François Duval (Citroën DS3 R5) – opgave
“Tijdens de verbindingsrit had ik al snel door dat we een probleem met de alternator hadden. Om de batterij te sparen, in een poging toch in het servicepark te geraken, werkten we de volgende proef in veiligheidsmodus af, waardoor we zowat dertig seconden verloren. Jammer, want door op zondagochtend de afstellingen van het differentieel te wijzigen draaide de wagen niet slecht. Dat was ook onmiddellijk aan de tijden te merken. Ik had heel wat minder last van onderstuur dan op zaterdag.”
“Een schokdemper ging stuk en de olie liep op de baan. Het was te gevaarlijk om zo verder te rijden. Jammer, vooral omdat onze tijden een pak beter waren dan die van de eerste dag.”

Polle Geusens (Toyota GT86 CS-R3) – opgave
“De Toyota GT86 CS-R3 is een toffe auto! Het was een heel interessante ervaring, maar het is jammer dat we geen enkele proef zonder incidenten hebben afgewerkt. Na een voorzichtige start op de eerste proef, gingen we een eerste keer rond op de tweede proef. Wellicht omdat de schokdemper bij het aanremmen dicht klapte. We hebben vooraf wat te weinig kunnen testen en we hadden nog niet met de auto in de regen gereden. Bij het begin van de tweede ronde begon het plots te regenen. Wij stonden op banden voor droog weer. In Ben-Ahin heb ik geen risico’s genomen en liet ik het tempo zakken. In Marchin was ik ook voorzichtig gestart, want in de regen hadden we echt geen grip. Helaas is blokkeerden de wielen achteraan in een remzone na een lang recht stuk voor een chicane. We zijn aan hoge snelheid twee keer rond gegaan op de baan, waarna de wagen frontaal op een grote zandzak van de chicane knalde. De schade aan de wagen was te groot om verder te gaan of om zondag opnieuw te starten… Ik blijf erbij, deze GT86 is echt een toffe rallywagen met een opwindend motorgeluid!”

Filip Cuvelier (copiloot Toyota GT86 CS-R3) – opgave
“Ik heb al een aantal sorties meegemaakt in de rallysport, maar deze was toch een indrukwekkende. We gingen aan hoge snelheid aan het schuiven. Het was wachten op de impact. Gelukkig bleven we op de baan en eindigden we op een zandzak. Na een schuiver aan hoge snelheid in het begin van de wedstrijd, kwam het vertrouwen van Polle stilaan terug. Maar, op clicks in de regen was het helaas een loterij…”


(bron: BRC pers/ed.WB)

You may also like
BRC Historic: Rainer Hermann op puntenjacht in South Belgian Rally
BRC Junior: forfait van Jonas De Wilde. Wie scoort er zaterdag?
BRC South Belgian: met opnieuw een zeer mooi deelnemersveld onder aanvoering van Maxime Potty
BRC South Belgian: evenwichtig startveld in VHRS 65 en 50