Home > #Hoofdnieuws > Aan die hooligans die onze sport kapot willen

Aan die hooligans die onze sport kapot willen

We zijn dit seizoen op de verschillende manches van het Belgian Rally Championship naar diverse proeven gaan kijken. We zagen daar heel wat spektakel, erg veel deelnemers en ook een massa volk langs de kronkelende wegen van Vlaanderen en Wallonië. Het seizoen sloten we in Hoei af, met een waanzinnige editie van de Condroz, zowel qua sportieve spanning als kwaliteit van het deelnemersveld. Net als de voorbije jaren, zagen we het kruim van de Belgische rally aan de start verschijnen en de spanning die bleef erin tot op het finishpodium.

Jammer genoeg bleef het ook spannend om een andere reden. We zijn in Hoei getuige geweest van scènes met het publiek die ons aan de dodelijke jaren ’80 van de voorbije eeuw deden denken. Toeschouwers die een haag over de weg vormden en wegsprongen vlak voor de bolides, families met kinderen die in een verboden zone tussen de weg en een twee meter hoge muur stonden, al dan niet gewapend met bakken bier, en uiteraard dat alles zonder enige vorm van respect voor de stewards, de (vrijwillige) medewerkers van de hard werkende organisaties en zelfs zonder gehoor te geven aan de medewerkers van de gemeenten zelf. Dat laatste is uiteraard erg doordacht, want het zijn net die gemeenten die in eerste instantie beslissen of de rally over hun grondgebied passeert of niet. En dan vermelden we nog niet de opgevoede heren en dames die hun blikjes, plastic zakken en andere vuiligheid in de weilanden en akkers van de landbouwers achterlaten.

Wie de rally in ons land zo snel mogelijk wil zien verdwijnen, moet vooral zo verder doen. Zelfs zonder ongevallen zullen de betrokken burgemeesters, bij het zien van deze beelden, tweemaal nadenken of ze in 2018 niet liever een andere manifestatie op hun grondgebied willen dan een rally… De toekomst van deze prachtige sport hangt in behoorlijke mate af van het gedrag… van de toeschouwers zelf. Vooral in Hoei is er jammer genoeg nog heel wat werk aan de winkel, want het laatste wat we willen, is moeten berichten over één of andere tragedie, veroorzaakt door een bende onbezonnen rallyhooligans. Om dan te klagen dat de algemene media… de sport negatief belicht.

Aan deze minderheid: blijf gewoon thuis!

Op naar een sportieve en veilige rally van Sint-Truiden!

© Beeld: screenshot rallye-magazin.de uit de voorbije Condroz