Home > #Hoofdnieuws > Belcar verlaagt normtijd fors voor 2018

Belcar verlaagt normtijd fors voor 2018

Circuit Zolder is ook volgend seizoen de promotor van het nationale uithoudingskampioenschap Belcar. Echter de filosofie van het kampioenschap verandert grondig, want de normtijd wordt voor wat betreft de Limburgse omloop op 1min30 gebracht, zeker tijdens de wedstrijden een stevige opdracht. Dat maakt uiteraard dat de prototypes nu zo goed als onklopbaar zullen worden. Koppel daar de komt van de nieuwe Wolf Tornado aan, een revolutie bij de CN-prototypes en volgend seizoen zou er wel eens heel anders kunnen uitzien.

1min30 voor Zolder, dat is een mooie referentietijd, in de geest van wat ooit in het ter ziele gegane BTCS werd gebruikt. Of met andere woorden, ja er is een normtijd, maar die wordt eerder scherprechter dan spelbederver. De prototypes zullen moeten racen, wat uiteraard de betrouwbaarheid van de bolides onder druk zal zetten. Bovendien komt Wolf met een nieuwe generatie prototypes.

Ivan Bellarosa is dit weekend als rijder en ambassadeur van Wolf in België en legt uit wat er zo anders is:

“De auto is helemaal anders, er is niets meer hetzelfde. Aërodynamisch hebben we 25% meer downforce en 5% minder drag, ieder onderdeel is opnieuw bekeken en de krachtbron is nu een zuinig 1.6 liter Peugeot. We racen met deze wagen in Italië en verslaan daar de LMP3. Ik heb heel wat contacten met Belgische teams en wie weet zien we er volgend seizoen wel enkele in Belcar. Ik vind het alleen jammer dat de normtijd verlaagd is, maar niet afgeschaft.”

Er komen in 2018 zes wedstrijden in Belcar, met tweemaal Spa en viermaal Zolder. Voorlopig ziet die kalender er zo uit:

Kalender 2018 Belcar:

7-8 april: Zolder 125´- New Race Festival (met de Blancpain GT Series)
2-3 juni:- Spa 180´- Spa Euro Race
30 juni-1 juli : Zolder 180´Zolder Superprix
9-12 augustus: Zolder – 24 Hours of Zolder
29-30 september : Spa 180´- Racing Festival
20-21 oktober : Zolder 120´- American Festival (met Nascar Euro)
Voegen we daar nog de voornaamste evenementen op Circuit Zolder aan toe:

07-08 april                 New Race Festival Blancpain GT Series
09-10 juni                 Historic Grand Prix
11-12 augustus             Eleven Sports 24 Hours of Zolder
15-16 september        FIA ETRC Belgian Truck Grand Prix
20-21 oktober            American Festival Circuit Zolder Nascar Finals

Foto: © Facebook Longin