Home > Electric > Belgische zonnewagen 6de op WK na pech

Belgische zonnewagen 6de op WK na pech

Na één dag racen staat het Belgische Solar Team zesde op het WK voor zonnewagens. De Leuvense studenten mochten als eerste starten, maar kregen later te maken met pech. Ze moesten enkele concurrenten voor laten gaan omdat er iets sleepte aan het achterwiel. De studenten geven de moed niet op: “De race is nog lang en alles is nog mogelijk.”

In de Australische stad Darwin ging vandaag het wereldkampioenschap voor zonnewagens van start. 42 teams van over de hele wereld rijden 3021 kilometer met een zelfgebouwde wagen. Het Belgische Punch Powertrain Solar Team mocht in pole position starten aan de race met racepiloot Bert Longin aan het stuur. Om de 30 seconden mocht een nieuw team vertrekken, waardoor verschillende zonnewagens vlak achter elkaar reden. “We hebben een tijdje met de grote teams haasje over gedaan. Alle teams waren duidelijk in vorm. Heel ons team was gefocust, dat was een heel tof moment”, zegt Thierry Garritsen.

Maar vlak na de eerste controle stop merkte het team dat de zonnewagen teveel energie verbruikte. “Daarom zijn we aan de kant gegaan”, zegt Thierry Garritsen. “We hebben de wagen nagekeken en zagen dat er iets sleepte aan het linker achterwiel. We hebben dat meteen opgelost en na 10 à 15 minuten zijn we opnieuw kunnen vertrekken.”

Inhaalrace

Om 17 uur Australische tijd moeten alle zonnewagens stoppen met rijden. Het Belgisch Team stond op het einde van de dag op de zesde plaats, de zonnewagen van de Universiteit van Delft heeft de leiding. Ondanks de tegenslag blijft het team positief. “Vanavond zullen we de batterij volladen tot de zon ondergaat, zodat we morgen aan de inhaalrace kunnen beginnen”, zegt Jasper Schrijvers, piloot van het Solar Team. “We geven de moed absoluut niet op”, vult Thierry Garritsen aan. “De race duurt nog even, dus alles is nog mogelijk!”

De Punch 2 heeft vandaag 588 kilometer op de teller. De KU Leuven studenten hebben dus nog 2433 kilometer tot de eindmeet om hun concurrenten in te halen.

(pers)