Home > #Hoofdnieuws > Wat een weekend voor Ugo De Wilde

Wat een weekend voor Ugo De Wilde

Met de selectie voor de finale van het RACB National Team in de koffer, leverde Ugo De Wilde dit weekend een prachtige prestatie in de Formula 4 FFSA Academy op het F1-circuit van Barcelona. De jonge Brusselaar had het niet makkelijk in de eerste helft van het seizoen, maar liet zien ene volhouder te zijn.

Goede aanloop

Op donderdag stond de verkenning van de Catalaanse omloop op het menu, goed voor de nieuwkomers uiteraard. Na vijf sessies bleek dat Ugo bij de pinken was, wat hij bevestigde tijdens de kwalificaties met een mooie 4de en 6de chrono. “Jammer dat mijn beste sectortijden niet in dezelfde ronde vielen, want anders was ik derde geweest, op twee tienden van poleman Charles Milesi. Milesi pakt wel geen punten dit weekend, want hij reed tegen de regels in al op deze piste na 1 april”, klonk het bij de Brusselaar.

Ugo startte dus als vierde voor de eerste race: “De startprocedure was anders en in plaats van vier, waren er twee rode lichten. Ik liet me verrassen en nam dus geen goede start.” Ugo was zevende na één ronde, zag de kampioenschapsleider Arthur Rougier voorbij komen, maar pakte hem terug een ronde later en hield zijn zevende plaats tot op de meet.

Eindelijk een podium

Met het principe van de omgekeerde Top 10 bij de start van de tweede race, startte Ugo dus als vierde. “Ik startte beter, maar Munoz ging me toch voorbij, grotendeels omdat ik wat veel wielspin had op het vuile deel van de omloop.” Ugo was vijfde na één ronde en vocht met Thomas Drouet. “Ik was sneller, maar inhalen is niet makkelijk op deze omloop vanwege het verlies aan grip als je achter een tegenstander rijdt.” Op vijf ronden van het einde keerden de kansen. “Munoz ging even van de baan en ik ging dan vol voor de podiumplaats. Plots viel Thomas voor me stil en ik moest echt uitwijken om er niet op te rijden. Mijn voorvleugel raakte wel zijn wagen.” Met dat euvel weerstond de leerling van het Don Bosco college aan de concurrentie en hij werd derde, vlak achter Arthur Rougier. Bovendien won hij de categorie Junior en Ugo de Wilde zette de snelste rondetijd neer! “Schitterend gewoon, mijn eerste podium bij de eenzitters”, wist Ugo nadat hij in de armen viel van zijn ontroerde ouders en zus. “Het werk loont eindelijk. Ik wilde echt een mooi resultaat neerzetten om iedereen te bedanken die me steunt en moge dit een debuut zijn.

De jongste rijder in de eenzitters in de wereld dit jaar heeft dus opnieuw geschiedenis geschreven. Hij is nu de jongste rijder die ooit een podium heeft behaald in de F4 FFSA Academy. Ugo doet met 14 jaar en 10 maanden beter dan de Chinees Yifé Yé, de kampioen 2016.

Mooie afsluiter

Op zondag volgde nog een derde race in het voorprogramma van de finale van de Blancpain Endurance Series en vanop de zesde startplaats reed hij weer een mooie race. Hij ging meteen voorbij aan de Columbiaan Munoz met een prachtig inhaalmanoeuvre, aan de buitenzijde in de remzone van de rechte lijn. “Ik had al tweemaal geprobeerd, maar hij ging van links naar rechts. Ik had Gonzalez achter me en moest er dus langs.” Ugo tikte als vijfde aan, maar omdat Milesi puntenloos bleef, scoorde hij dus de punten van de vierde stek.

“Ik rij hier 33 punten bijeen en word 13de in de tussenstand, en ik ben erg blij met mijn verblijf in Spanje. Ik heb erg veel geleerd en gaan nu blijven werken voor de finale in Paul Ricard over twee weken, waar ik mijn seizoen in schoonheid wil afsluiten.”

 Dan is het tijd voor de finale van het RACB National Team en de voorbereiding van het seizoen 2018. Maar dat is een ander verhaal.