Home > #Hoofdnieuws > Op naar de laatste rechte lijn in de autosport, deel 2

Op naar de laatste rechte lijn in de autosport, deel 2

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.0.72″ background_layout=”light” text_orientation=”left” border_style=”solid”]

Naast de wereldkampioenschappen zijn er uiteraard ook heel wat internationale autosportkampioenschappen die hun laatste rechte lijn ingaan, zowel in rally, rallycross, circuit als nog een aantal andere takken van de autosport. Daarom focussen wij in ons overzicht op de series waarin Belgen nog een hoofdrol kunnen spelen.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text _builder_version=”3.0.72″ background_layout=”light” text_orientation=”left” border_style=”solid”]

Belgen in GT…

De Belgen hebben zich de laatste jaren sterk onderscheiden in de GT-racerij, denk maar aan de vele internationale titels van Laurens Vanthoor en de winst in Blancpain van Wolfgang Reip. Ook dit seizoen doen onze landgenoten het goed in de GT-racerij, getuige de recente winst van Alessio Picariello in de Audi R8 LMS Cup in Azië, de zege van Dries Vanthoor in de klasse LM GTE Am in Le Mans en de opmars van zijn broer in de VS.

In de beide Blancpain Series, sprint en uithouding, komen respectievelijk Dries Vanthoor en Maxime Soulet nog in aanmerking voor de titel, terwijl WRT op titelkoers is in de teamstand ‘Sprint’. De sprintfinale vindt volgend weekend op de Nürburgring plaats en de uithouding kent zijn laureaten op 1 oktober in Barcelona.

In de Michelin Cup overvleugelt Jean Glorieux de concurrentie en in zijn Norma kan hij tijdens het weekend van 22 en 23 september op eigen bodem een beslissende stap naar de titel zetten.

Verder zien we geen landgenoten meespelen in GT Open en de Le Mans Series en noch Laurens Vanthoor, noch Marc Goossens maken nog een echte kans op de titel in IMSA, maar een einde van het seizoen in schoonheid moet zonder meer kunnen.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_image _builder_version=”3.0.72″ src=”http://www.autosportwereld.be/wp-content/uploads/2017/09/VSA_BSS_HUN17_DC9T5512.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” sticky=”off” align=”left” always_center_on_mobile=”on” border_style=”solid” force_fullwidth=”off” /][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_image _builder_version=”3.0.72″ src=”http://www.autosportwereld.be/wp-content/uploads/2017/09/20746029_1633654720012031_4556093488969218293_o.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” sticky=”off” align=”left” always_center_on_mobile=”on” border_style=”solid” force_fullwidth=”off” /][/et_pb_column][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text _builder_version=”3.0.72″ background_layout=”light” text_orientation=”left” border_style=”solid”]

Eenzitters…

Globaal zien we één opvallende tendens in zowel F2, GP3 als F3 dit seizoen met rookies die bijzonder stevig uitpakken.

In F2 leidt Charles Leclerc de debatten en hij doet dat op een overweldigende manier. Met nog twee meetings te gaan, is de Prema-rijder zo goed als zeker van de titel. George Russell (Art GP) doet hetzelfde in de GP3 en wat dan te zeggen van Lando Norris in de FIA F3. Ook hij is op weg naar de titel en is zelfs nu al gegeerd door enkele F1-teams.

In de Formule E start pas eind dit kalenderjaar een nieuw seizoen. Noteren we nog dat de titel in IndyCar een strijd tussen zeven rijders zal worden, na de misstap van Josef Newgarden in de voorlaatste wedstrijd van het seizoen in Watkins Glen en dat Pietro Fittipaldi er goed voor staat in de Formula V8 3.5.

Magnus naar titel?

Wat de Belgen in de eenzitters betreft, is het vooral uitkijken naar Gilles Magnus, want hij is de leider in de Northern European Cup Formula Renault en de titel is zonder meer de ambitie van de 17-jarige Antwerpenaar. Max Defourny maakt nog weinig kans op meer dan een podium in de Eurocup Formula Renault, maar Defourny liet bij zijn debuut in de FIA F3 wel zien dat hij nog hogerop kan op de eenzitterladder. De jonge garde in de F4, met onder meer Ugo De Wilde en Amaury Cordeel moeten mogelijk nog wat groeien en een jaar overdoen in de F4. Overigens kiest de RACB een nieuw jong talent voor het RACB National team, meer bepaald in de eenzitters.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_text _builder_version=”3.0.72″ background_layout=”light” text_orientation=”left” border_style=”solid”]

Toerwagens…

Fred Vervisch maakt geen kans meer op de titel in de TCR International Series, maar de Belgische teams spelen wel nog mee vooraan. Comtoyou Racing, WRT, DG Sport en Boutsen Ginion hebben allemaal al laten zien dat ze perfect meekunnen op internationaal niveau.

Wie wel nog kampioen kan worden, is Anthony Kumpen in de Nascar Whelen Euro Series, met uiteraard de finale midden oktober in Zolder. De Limburger gaat op zoek naar zijn derde titel in de specialiteit.

In DTM lijken de titelkansen van Maxime Martin, na een dubbele nulscore op de Nürburgring afgelopen weekend, verdwenen. Met 34 punten achterstand op de leider in het kampioenschap en nog 100 punten te verdelen, is in theorie alles nog mogelijk, maar de vraag is in hoeverre BMW niet eerder de kaart van Marco Wittmann (4de en 115 punten) of zelfs Timo Glock (7de 108) zal trekken.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_image _builder_version=”3.0.72″ show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” sticky=”off” align=”left” always_center_on_mobile=”on” border_style=”solid” force_fullwidth=”off” src=”http://www.autosportwereld.be/wp-content/uploads/2017/09/35812547421_f9d6b2f57a_o.jpg” /][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_image _builder_version=”3.0.72″ src=”http://www.autosportwereld.be/wp-content/uploads/2017/09/21273064_1066653316802621_8845075946828303555_o.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” sticky=”off” align=”left” always_center_on_mobile=”on” border_style=”solid” force_fullwidth=”off” /][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_text _builder_version=”3.0.72″ background_layout=”light” text_orientation=”left” border_style=”solid”]

Op onverhard

Zien we in de rallysport op internationaal niveau, in casu ERC, geen Belgen meespelen, maar in de Tour European Rally, bezet Bernd Casier wel de tweede plaats, dezelfde plek als Tom Colsoul inneemt in de FIA World Cup Cross-Country voor corijders. Overdrive vinden ook op de tweede plek, maar dan uiteraard bij de teams. Guillaume De Ridder bezet in de RX2 en dat is dan weer rallycross, de derde plaats.

Het overzicht van de wereldkampioenschappen vindt u hier.

Foto’s: © Blancpain, Baja Poland, Facebook Gilles Magnus en Nascar Whelen

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]