Home > Circuit > 35/1000ste van een seconde … !

35/1000ste van een seconde … !

De editie 2017 van de 24 Uren Karting Francorchamps zal zeker in de annalen blijven. Dat is deels te wijten aan het perfecte verloop voor de 57 teams, dat zijn 300 rijders, op een piste die 24 uren lang droog bleef, maar vooral ook door de ongelooflijke finish!

Op twee uur van de aankomst zaten drie teams nog gegroepeerd binnen een vijftiental seconden met in volgorde het KMRS Racing Team (Amandio Costa Paz, Benoît Visnovsky, Nicolas Bever en Sam Spinnael), de formatie Ladbrokes Fuck Cancer (Jérémy Peclers, Jérôme Farinaux en Samuel Lay) en de Club Automobile Francorchamps (Cédric Bollen, David Jacobs, Dimitri Thriskos, Mario Leso, Olivier Muraille en Sébastien Lamarque).

Maar in de laatste twee uren werd Amandio Costa Paz geplaagd door een minder performante mechaniek en hij kon niet wedijveren met zijn rivalen. Het ging van de eerste naar de 57ste positie in het begin van de wedstrijd omwille van een technisch mankement. Amandio Costa Paz, Benoît Visnovsky, Nicolas Bever (auteur van de snelste ronde in de race) en de Brit Sam Spinnael hadden op hun mars naar de kleinste trede van het podium met onderbrekingen te maken.

Overwinning voor 35 duizendsten:
het trio Peclers-Farinaux-Lay (Ladbrokes Fuck Cancer) wint de 24 Uren Karting Francorchamps

Aan de kop van de wedstrijd leverden Jérémy Peclers (Ladbrokes Fuck Cancer) en Olivier Muraille (Club Automobile Francorchamps) een duel van een zelden geziene intensiteit. Gedurende meer dan 40 minuten wisselden de mannen elkaar voortdurend af aan de leiding van de wedstrijd, onder de aanmoedigingen van het publiek dat geheel begeesterd was door de inzet van de duellisten. Het was een gespierd gevecht, maar het bleef sportief tot een iets stevigere tik Jérémy buiten de piste zond op minder dan twee ronden van de finish. “Het was niet moedwillig”, verklaart Olivier Muraille op het moment dat hij op het podium klimt. “Ik heb er dus voor gekozen om de positie terug te geven aan Jérémy in de allerlaatste ronde. Maar ik had niet meer de tijd om vervolgens een nieuwe aanval op te zetten. Applaus voor hen en ook voor de zaak die ze verdedigen! Bravo!”

In 2016 werden ze tweede in de categorie Twins (voor… één tiende van een seconde!), en nu moeten Olivier Muraille, Dimitri Thriskos, Mario Leso en Sébastien Lamarque (dit jaar vergezeld van Cédric Bollen en David Jacobs) zich opnieuw tevredenstellen met de zilveren medaille.

Op het moment dat Jérémy Peclers onder de finishvlag doorging won hij feitelijk met …35 duizendste van een seconden! “Wat een finale”, riep hij uit, terwijl hij door zijn teamgenoten Samuel Lay en Jérôme Farinaux gevierd werd. “Dit zal een blijvende herinnering worden in mijn carrière, net zo sterk als mijn overwinning in de finale van de IAME Internationals op Le Mans vorig jaar. Olivier was een beetje sneller dan ons op de rechte stukken en ik moest alles geven om hem telkens terug voor te gaan en te beletten dat hij zou ontsnappen. Daarna was er dat contact maar hij heeft me de positie teruggegeven… bravo ook aan hem!”

Zoals steeds in een wedstrijd van deze lengte ontbrak het niet aan koersfeiten, terwijl de mechaniek soms ook zijn rol te spelen had. De laureaten van de categorie in 2016, het team Kart-events.be (Arnaud Teuwen-Bjorn Bourgonjon-Siebert Verfaillie-Stefan Verhofsté) verloren het contact met de kop na een technisch probleem op zaterdagavond, terwijl ze aan de leiding lagen van de race, vooraleer terug op te klimmen naar de 4de positie voor de formatie LCDK2 (Alexandre Raulier-Antoine Baucher-Aurélien Dasseleer-Geoffrey Charlier-Laurent De Block), die vijfde werden na een voorbeeldig regelmatige wedstrijd.
Tussen de pechvogels vinden we de familie Huls (papa Alain en zijn zonen Guillaume en Mathieu). Die hadden het podium kunnen viseren als ze niet verraden waren geweest door de mechaniek. Binnen een top 10 waarop ieder trots mag zijn, vinden we Tys Racing (Félix Wargé-Jessica Vandenabeele-Michael Leenders-Nico Gallina) die de 7de plaats innemen voor het FF Racing Team 1 (Cédric Duda-Christophe Etienne-Miko Bouvier-Fabian Etienne-Sébastien Biélande), de formatie EastKart (die vanop de pole mochten vertrekken dankzij de Duitser Marc Schings, die een team vormde met Andreas Lerho, Dusty Kukenheim, Frank Gubbini, Eddy Kukenheim, Mitchell Kukenheim en Raphael Adler) en AMS Compétition 2 (Arnaud Debrulle-Fabrice Léonard-Félix Férir-Kevin Verjus).

Tenslotte kunnen we moeilijk zwijgen over de aanwezigheid van de Kart48, die werd ingezet in het kader van de actie Cap 48 van de RTBF. Gedurende deze etmaalrace losten leden van de zender en diverse persoonlijkheden elkaar af aan het stuur met o.a. ritjes voor Jean-Paul Philippot (Directeur-Generaal van de RTBF), Jean-Louis Lahaye, Adrien Devyver, de broers Kevin, Jonathan en Dylan Borlée, de acteur Charlie Dupont, tennisspeelster Ysaline Bonaventure en komiek Freddy Tougaux… Samen met zes rijders met beperkte mobiliteit verzamelden ze fondsen en belichtten ze deze handicap en het feit dat men nooit ofte nimmer zijn passie mag opgeven. Petje af!

Na deze succeseditie wenden alle blikken zich nu reeds richting 2018 voor deze 24 Uren Karting Francorchamps, die niet ophouden met groeien. We komen er zeker op terug!

(pers)

Klassement :
1. Ladbrokes Fuck Cancer (Peclers-Lay-Farinaux) 1461 ronden ; 2. Club Automobile Francorchamps (Bollen-Jacobs-Thriskos-Leso-Muraille-Lamarque) + 0.035 ; 3. KRMS Racing (Costa Paz-Visnovsky-Bever-Spinnael) + 1r ; 4. Kart-events.be (Teuwen-Bourgonjon-Verfaillie-Verhofsté) + 5r ; 5. LCDK2 (Raulier-Baucher-Dasseleer-Charlier-De Block) + 6r ; 6. AMG Racing Team (Huls-Huls-Huls) + 8r ; 7. TysRacing (Wargé-Vandenabeele-Leenders-Gallina) + 12r ; 8. FF Racing Team 1 (Duda-Etienne-Bouvier-Etienne-Bielande) + 14r ; 9. EastKart (Lerho-Kukenheim-Gubbini-Kukenheim-Schings-Kukenheim-Adler) + 16r ; 10. AMS Competition 2 (Debrulle-Léonard-Férir-Verjus) + 16r ; 11. TRT 28 (Theismann-Vanderus-Noël-Montulet-Theysgens) + 18r ; 12. Maisceskiceula ? (Gaban-Lanni-Maucq-Petralia) + 18r ; 13. Les Petits Bouchons Racing Team (Cahay-Halmes-Cahay-Halmes) + 18r ; 14. Brokke Piloten (Morlet-Kokken-Baele-Sanclemente-Verbraeken) + 19r ; 15. LCDK 1 (Barbier-Colasse-Didden-Herbiet-Raulier) + 19r ; 16. Michaël Mazuin Sport (Mazuin-Duriau-Mazuin-Essers) + 20r ; 17. Friends Karting Team (Tassin-Brilli-Cremer-Haquet-Hanquet) + 21r ; 18. RS Team (Demeure-Jacob-Legot-Dekempeneer-Mouaya) + 22r ; 19. RBGP (Beauvoix-Wintgens-Rousseau-Fraipont-Godefroid-Brixhe) + 22r ; 20. Team Mecoperformance (Dewalque-Lejoly-Cagnina-Mathys-Tilman) + 24r

You may also like
FIA Karting: Thibaut Ramaekers wint in Valencia en is klaar voor het Europese kampioenschap CIK-FIA
FIA Karting: Rocco Coronel Nederlandse vertegenwoordiger in FIA Karting Academy Trophy 2023
In een notendop: karting
In een notendop: GT World, karting en BGDC