Home > #Hoofdnieuws > Favorieten, pure liefhebbers en vele bekende gezichten in de 24 Uren Karting van Francorchamps

Favorieten, pure liefhebbers en vele bekende gezichten in de 24 Uren Karting van Francorchamps

Er worden dit weekend 330 rijders verwacht in de 24 Uren Karting van Francorchamps, verdeeld over 57 ploegen. Het wordt meer dan ooit een open wedstrijd op sportief vlak, die aan tientallen liefhebbers zal toelaten om “hun” 24 Uren te rijden. Dankzij de aanwezigheid van een kart in de kleuren van Cap 48 zullen talrijke persoonlijkheden (uit televisie, radio, sport, keuken, cinema…) aanwezig zijn. Het vertrek staat geprogrammeerd op zaterdag 16u en de toegang is gratis!

Wat een toeloop! Al vroeg voor het afsluiten van de inschrijvingen was deze 24 Uren Karting van Francorchamps helemaal volzet. Volgend op het succes van de vorige edities vonden alle 56 Bizz Twins karts, die worden aangeboden door de organisator One Day Karting (het zijn er 8 meer dan vorig jaar), binnen enkele weken hun bezetting. Voeg daarbij nog een 57ste exemplaar voor de actie Cap 48 van de RTBF (een kart die is aangepast voor gebruik door de vijf mindervalide rijders en de genodigden) en u zal gauw begrijpen dat deze startgrid al overvol zit op het moment dat zaterdag om 16u dit peloton uit de startblokken zal schieten.

In het verleden deelden de Twins de piste met de privé-karts, maar dat is dit jaar niet meer het geval! Voor de eerste keer sedert de wedergeboorte van de wedstrijd in 2013, zal er slechts één categorie op de baan komen: de tweemotorige 4-takt karts met identieke motor die door de organisatie ter beschikking worden gesteld. Het zal dus moeilijk worden om zich los te maken van de tegenstand…of om een enorm gat bij elkaar te rijden. Om te winnen zal men geen enkele fout mogen maken en moeten rekenen op de homogeniteit van zijn rijders… Het zal garant staan voor een wedstrijd van een ongekende intensiteit!

Kart-events.be verdedigt zijn titel

In deze context zijn er een aantal teams die als favoriet staan aangestipt. De laureaat binnen de categorie van de Twins vorig jaar, de formatie Kart-Events.be met Siebert Verfaillie, Stefan Verhosté, Bjorn Bourgonjon, Kenneth Naessens en Arnaud Teuwen, zullen het nummer 1 dragen en hebben als moeilijke taak om dit nummer te behouden. De tegenstand moet komen van de Club Automobile Francorchamps, een jaar geleden verslagen voor…één tiende van een seconde! Er hangt dus iets van weerwraak in de lucht voor Olivier Muraille, Mario Lesso en de specialisten van de tweetakt karts die Dimitri Thriskos, Sébastien Lamarque en David Jacobs (Belgisch kampioen X30 Master in 2016) toch zijn. Temeer daar dit vijftal nog zal versterkt worden met Cédric Bollen, drievoudig laureaat van deze 24 Uren Karting van Francorchamps (in de privé-karts), maar eveneens drievoudig winnaar van de 25 Uren VW Fun Cup en dubbelkampioen in de discipline. Het zal een team worden om zeker in het oog te houden!

Met het kwartet Sam Spinnael-Nicolas Bever-Benoit Visnovsky-Amandio Costa Paz, heeft ook het team KMRS Racing serieuze kaarten op tafel te leggen. Drie van hun rijders stonden al op het podium van de Twins in deze 24 Uren, maar nooit op de hoogste trede. Waarom dus niet dit jaar?

Opgelet ook voor Tys Racing! Team Manager Philippe Kinard wist een ploeg samen te stellen die zeker kan meespelen op de voorste posten. Hij verzamelde daartoe Michael Leenders (dubbelzege in de 25u VW Fun Cup), Jessica Vandenabeele, Nico Gallina en Félix Wargé, één van de beste Belgen in de tweetakt karting. Eenzelfde opmerking gaat voor de formatie Ladbrokes Fuck Cancer, die telt op drie rijders die zeer gekend zijn in het wereldje van de tweetakt karting en de autosport: Jérôme Farinaux, Samuel Lay en Jérémy Peclers, winnaar van de Internationale Finale IAME in de X30 Master vorig jaar. Kortom, stevige knapen!

Met zoveel concurrenten wordt het onmogelijk om iedereen te vermelden die kans maakt op een podiumpositie, want de lijst is lang. Maar het AMG Racing Team (met Alain, Mathieu en Guillaume Huls) heeft zeker zijn zegje te doen, net als AMS Compétition 1 (Frédéric Preux-Kevin Compère-Bernard Nicolet-Cédric Trippaers-Kevin Huet), de formatie Maisceskiceula (Massimo Petralia-Andy Gaban-Ferdinand Maucq-Claudio Lanni), de ploeg Eastkart (Mitchell Kukenheim-Raphael Adler-Marc Schings-Frank Gubbini-Andreas Lerho-Dusty Kukenheim-Eddy Kukenheim) en TRT 28 (met Maxime Noël, Julien Vanderus en Frédéric Theisman die worden vervoegd door Olivier Montulet en Paul Theysgens, laureaten binnen het algemeen klassement vorig jaar).

Maar we houden ook het team Comtoyou Racing in het oog, samengesteld uit Tom Claessen, Fabien Kieltyka (recent Belgisch kampioen X30 Master), Nicolas Baert, de Luxemburger Rick Nadin en Mike Schmitt. Maar, nogmaals, de verrassing kan evengoed van een ander team komen!

Rijders van overal

Zoals altijd trekken deze 24 Uren Karting een kring van deelnemers aan die uiteraard veel breder is dan de habitués van deze zogenaamde wedstrijden in de “vrijetijds-karting”. Buiten de tientallen (jonge en minder jonge) pure liefhebbers, die er plezier uit putten om in “hun” 24 Uur aan te treden tegen de concurrentie aan een aantrekkelijke prijs/plezier verhouding, zien we onder de 330 rijders ook nog heel wat namen die goed gekend zijn in de wereld van de tweetakt-karting en de autosport. We denken daarbij aan Mathieu Detry, David Dermont, Martin Leburton, David De Saeger, Bruno Beulen, Laurent Le Millin, Johan Huygens, Stéphane Charlier, Gilles Gernay, Gilles Piron, Miko Bouvier, Sébastien Biélande, Aurélien Dasseleer, Julien Jamoye, …enz. Maar zal de homogeniteit van hun team het hen toelaten om zich in de kijker te rijden?

Ook heel gekend in de wereld van de autosport (maar dan als wedstrijdleider in de VW Fun Cup) is Laurent Voogt, die met zijn vrienden terugkeert na een eerste ervaring verleden jaar. Just for fun!

Sterren uit de sport, van op TV of van de radio

Wat betreft de persoonlijkheden die door iedereen gekend zijn, kan niemand wedijveren met de Kart48. Deze actie werd opgezet in het kader van de grote campagne Cap 48 van de RTBF. Voor het tweede jaar op rij zijn de 24 Uren Karting van Francorchamps in dit project opgenomen. Alles wordt geleid door Renaud Tockert, die zelf aanwezig zal zijn, en het is de bedoeling steun te bieden aan personen met een handicap.

Naast zijn directeur-generaal, Jean-Paul Philippot, zullen er op de piste nog heel wat animatoren en journalisten van de RTBF (van TV zowel als van de radio) te vinden zijn, zoals Jean-Louis Lahaye, Eric Boever, Adrien Devyver, Benjamin Deceuninck, Charles-Emmanuel de Wasseige, Olivier Gaspard, Maxime Berger, Marie-Audrey Piolé, Bénédicte Deprez, Cyril Detaeye, Fanny Gillard, Gilles Le Suisse of Sarah Grosjean.

Ook sportlui van andere en zeer diverse horizonten zegden toe de uitdaging aan te gaan: de sprinters Jonathan Borlée, Kevin Borlée, Dylan Borlée en Cynthia Bolingo, hockeyspeler Vincent Vanasch (doelman van de Red Lions, die net schitterden in de Europese hockeyfinale) en tennisvrouw Ysaline Bonaventure zullen van de partij zijn.

Van de kant van de autosporters zien we Cédric De Cecco, Denis Dupont en Guillaume Dilley (die als coach kunnen optreden) en verder vermelden we de aanwezigheid van topchef Carlo De Pascale, acteur Charlie Dupont, komiek Freddy Tougaux en… ex-Miss België Noémie Happart, die zeker niet onopgemerkt zal voorbijwandelen!

Twee vrije trainingssessies worden voorzien op zaterdagochtend vooraleer over te gaan tot de driedelige kwalificatiesessie om 13u. De startopstelling (met dansdemonstraties van MG Dancer) vangt aan om 15u en met het vallen van de Belgische vlag wordt de meute losgelaten om 16u. Herinneren we er u nog even aan dat de toegang gratis is en dat het mogelijk is de race vanaf 10u op zaterdagmorgen te volgen via de video-livestreaming video (evenals op de Facebookpagina “24H Karting Francorchamps Officiel”, waar ook kan gereageerd worden op het gebeuren) en dat het klassement eveneens rechtstreeks te raadplegen is op de site www.onedaykarting.be. En nu, plaats aan de sport… en aan het amusement!

foto’s: Kart’im (rv)

You may also like
FIA Karting: Thibaut Ramaekers wint in Valencia en is klaar voor het Europese kampioenschap CIK-FIA
FIA Karting: Rocco Coronel Nederlandse vertegenwoordiger in FIA Karting Academy Trophy 2023
In een notendop: karting
In een notendop: GT World, karting en BGDC